Datum objave: 07. Rujan 2016

Patti Smith, Bob Dylan i Jerry Garcia otvaraju ovogodišnji FALIŠ

Šibenik News
Šibenik News

Četvrti Festival alternative i ljevice u Šibeniku počinje danas, 7. rujna, u 18 sati otvaranjem izložbe likovnih radova Boba Dylana, Patti Smith i Jerry Garcie u Studiu Galerije sv. Krševana.


Sat vremena nakon, od 20 sati na Maloj loži održat će se performans Siniše Labrovića „Labrotorijska pretraga“ što će ujedno označiti i službeni početak ovogodišnjeg Festivala.


U 20,30 sati na istom mjestu bit će održana promocija romana Jasmina Imamovića, a od 21,30 sati najavljena je hrvatska premijera dokumentarnog filma „Yes Man Are Revolting“.

 


- Nakon što smo prošle godine obilježili 70 godina od velike, ali po svemu sudeći privremene pobjede na fašizmom, četvrti FALIŠ posvećujemo vremenu koje dolazi, točnije budućnosti za koju, naravno, ne znamo kakva će biti, ali, također, ne možemo biti sigurni i je li, uvjetno kazano, već počela. Sadašnjica, što ne treba objašnjavati, nije sjajna, sasvim suprotno, ali dok se zajedno sa publikom i sudionicima festivala trudimo mijenjati ovo vrijeme, moramo se zapitati i kakav je mogući pravac promjena. Kako god, u jedno smo, zahvaljujući zanimanju za FALIŠ, potpori koju dobijamo i najavama dolazaka gostiju, sigurni: na početku smo odabrali najbolje mjesto za ovakav festival, a to nije malo i obvezuje nas da iz godinu u godinu poboljšavamo programske sadržaje. Uspijevamo li, znat ćemo desetog rujna oko ponoći, kada završavamo ovogodišnji FALIŠ - izjavio je Emir Imamović Pirke, direktor festivala.

 

Međunarodni program


Gosti međunarodnog programa Sarah Harrison i Paul Mason na ovogodišnjem će FALIŠ-u analizirati budućnost koja, ukoliko već nije počela, sasvim sigurno nije daleka.


U Masonovoj viziji, utemeljenoj na dugogodišnjem praćenju ekonomskih trendova i analizama procesa u svijetu kapitala, budućnost je postkapitalistička, a takva je najviše zahvaljujući tehnološkom napretku i mogućem, slobodnom protoku informacija i ideja, paralelnom sa svijetom korporacija i njihovih interesa.


Paul Mason je britanski pisac i novinar, nagrađivani urednik ekonomije na Channel 4 News, a u svojoj posljednjoj knjizi, nedavno objavljenoj na hrvatskom jeziku, „Postkapitalizam: Vodič za našu budućnost“ tvrdi: „Milijuni ljudi shvaćaju da su im prodali san koji nikad neće živjeti“.


Sarah Harrison, s druge strane, upozorava kako se proces korištenja tehnologije u ime, pored ostaloga, ekonomije dijeljenja, nalazi na rubu otimanja građanima i građankama, te da se internet pokušava praktički privatizirati i iskoristiti kao sredstvo nadzora i oružje protiv ljudskih prava, slobode i demokracije.


Dugogodišnja je suradnica WikiLeaksa i trenutačna direktorica Fondacije Courage, međunarodne organizacije koja se zalaže za prava „zviždača" i zaštitu novinarskih izvora. Pod lupu javnosti došla je kada je pomogla Edwardu Snowdenu da iz Hong Konga pobjegne u Rusiju i tamo, nakon što su oboje proveli 40 dana u zračnoj luci u Moskvi, dobije politički azil. 


Dvije hrvatske premijere na FALIŠ-u


Organizatori Festivala alternative i ljevice Šibenik, s ponosom najavljuju kako četvrto izdanje FALIŠ-a, uz druge programske sadržaje, donosi i dvije hrvatske premijere. Prvog festivalskog dana, u srijedu 7. rujna, na Trgu Ivana Pavla II (Mala loža), bit će prikazan američki dokumentarni filma „Yes Man su revoltirani“, a drugog, dakle 8. rujna, glumci Zijah A. Sokolović i Dražen Šivak izvest će predstavu „Demokracija“, čiji je autor spomenuti bosanskohercegovački glumac.


Festival alternative i ljevice Šibenik održava se od 7.-10. rujna, uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Nacionalnog parka „Krka“, Grada Šibenika i Turističke zajednice Šibenik.

 

 

PROGRAM FESTIVALA:

 

Srijeda, 7. rujna.:


18:00: Fališ All Star
(izložba likovnih radova Boba Dylana, Patti Smith & Jerry Garcie; Vojo Šindolić, Kruno Lokotar; Studio Galerije sv. Krševana/ ex. Galerija Matija)
20:00: Labrotorijska pretraga i službeno otvaranje Festivala
(performans Siniše Labrovića; Mala loža)
20:30 : Slana zemlja
(promocija romana Jasmina Imamovića; Jasmin Imamović, Emir Imamović; Mala loža)
21:30: Yes Man
(hrvatska premijera dokumentarnog filma)

 

Četvrtak, 8. rujna:


20:00: Radnici i seljaci
(promocija knjige Viktora Ivančića; Viktor Ivančić, Emir Imamović; Mala loža)
21:00 Eurijeka!: Rijeka, euro prijestolnica kulture 2020.
(okrugli stol; Ivan Šarar, Slaven Tolj, Kruno Lokotar; Mala loža)
22:00: Demokracija
(hrvatska premijera kazališne predstave Zijaha A. Sokolovića; Zijah A. Sokolović, Dražen Šivak; Mala loža)

 

Petak, 9. rujna:


20:00: Čuvari sjećanja: Muzej oslobođenja Dalmacije u Drugom svjetskom ratu
(predstavljanje projekta i okrugli stol; Zoran Restović, Josip Jagić, Davorka Blažević; Mala loža)
21:00: Marx nije mrtav
(promocija knjige Damira Pilića; Damir Pilić, Kruno Lokotar; Mala loža)
22:00: Postkapitalizam: vodič za našu budućnost
(predavanje Paula Masona i razgovor s publikom; Paul Mason, Srećko Horvat; Mala loža)

 

Subota, 10. rujna:


20:00: Arbeit nicht frei: Rad & BRID
(okrugli stol o radnim pravima i radničkim inicijativama; Mario Kikaš, Vedrana Bibić, Igor Lasić; Mala loža)
21:00: Privatizacija budućnosti: tko nam je želi oteti?
(javni intervju sa Sarah Harrison; Sarah Harrison, Srećko Horvat; Mala loža)
 

Iz kategorije: Kultura