Datum objave: 07. Rujan 2016

Program priprave pred blagdan sv. Nikole Tavelića u svetištu u Šibeniku

Šibenik News
Šibenik News

Ovogodišnja priprava pred blagdan sv. Nikole Tavilića u njegovu svetištu u Šibeniku odvijat će se kroz devet petaka uoči blagdana. Petak je odabran kao dan svečeva mučeništva i smrti, a devetnica dolazi od broja devet, kao devet koraka u duhovnom nastojanju.

 

Može se jedna određena molitva moliti devet dana, a može se i na neki drugi vremenski okvir protegnuti, kao ova koja će trajati devet tjedana.


Zašto devet, što taj broj znači? Početke devetnice možemo tražiti u trenutku uzašašća, kad je Isus započeo devetodnevnu molitvu: “zapovjedi im da ne napuštaju Jeruzalem, nego neka čekaju Obećanje Očevo… I pošto uđu u grad, uspnu se u gornju sobu gdje su boravili… svi oni bijahu jednodušno postojani u molitvi sa ženama, i Marijom, majkom Isusovom” (Dj 1,4–14). Devet su dana učenici molili, a desetoga dana, na Duhove, primiše Duha Svetoga.


Ovogodišnja devetnica u Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavilića u Šibeniku započinje već 16. rujna. Svetu misu predslavi fra Stanko Mijić iz Vinkovaca.

 

Pobožnost i molitva večernje započinje u 18.00 sati, a sveta misa u 19.00 sati. Devetnica završava u petak 11. studenoga kada započinje i trodnevnica koju predslavi prof. dr. sc. Tonči Matulić, dekan KBF-a sveučilišta u Zagrebu.

Iz kategorije: Kultura