Datum objave: 03. Rujan 2016

FOTO&VIDEO: Venecija oduševljena filmom šibenske redateljice Hane Jušić

Šibenik News
Šibenik News

U svečanoj atmosferi pune dvorane Perla, u petak ,2. rujna, u programu 'Dani autora' ('Giornate degli autori') u sklopu 73. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji održana je svjetska premijera debitantskog dugometražnog igranog filma redateljice šibenskih korijena Hane Jušić, 'Ne gledaj mi u pijat', sniman u Krešimirovom gradu.

 

 

Osim redateljice i scenaristice Hane Jušić, crvenim tepihom prošetali su glumci Mia Petričević, Nikša Butijer, Arijana Čulina i Karla Brbić, montažer Jan Klemsche, direktorica fotografije Jana Plećaš, kolorist Edoardo Rebecchi, danski koproducenti Peter Hyldahl i Maria Møller Christoffersen iz produkcijske tvrtke Beofilm te producentica Ankica Jurić Tilić iz zagrebačke Kinorame.

 

- Prije projekcije bila sam jako uzbuđena jer je ovo bio moj prvi susret s publikom. Do sada sam o filmu dobila lijepe komentare od novinara koji su ga gledali na novinarskoj projekciji i naravno od festivalskog tima koji je izabrao film, ali nisam znala kako će ga publika prihvatiti. Sad kad je film konačno prikazan mogu reći samo dvije riječi: sretna sam - izjavila je Hana Jušić.

 

Renata Santoro, glavna selektorica programa 'Dani autora' ističe kako su ove godine prije finalnog odabira pogledali više od 800 filmova.

 

- Prvi dojam nakon što sam odgledala Hanin film bio je izuzetno jak. Odmah sam pomislila kako je ovo jedan od najkompleksnijih i zanimljivijih filmova koje smo imali prilike pogledati u zadnjih nekoliko godina. Svi segmenti filma toliko su me oduševili da sam to odlučila podijeliti sa svojim kolegama koji su se u film također zaljubili odmah. 'Ne gledaj mi u pijat' bio je ujedno i prvi naslov koji smo pozvali na Venice Dayse pa je samim time ljestvica ostalima bila podignuta dosta visoko - ističe Santoro.

 

Nakon projekcije uslijedio je razgovor s publikom, čiji su komentari prilikom izlaska iz dvorane bili više nego pozitivni.

 

- Film mi se izuzetno svidio iako sam nakon odgledanog ostala pomalo potresena. Naime, dolazim iz iste realnosti i za vrijeme rata sam došla u Italiju. Vidjeti stvarnost iz koje sam pobjegla malo me potreslo. Moram reći kako me se posebno dojmila gluma, a autorica filma mlada je i talentirana redateljica kojoj bih se ovim putem htjela zahvaliti što mi je obnovila hrvatsku filmsku kulturu – hrvatski film očito ide u dobrom smjeru - istaknula je jedna od gledateljica.

 

'Ne gledaj mi u pijat' film je o odrastanju i obiteljskim odnosima. Junakinja filma je Marijana Petković (Mia Petričević), čija se svakodnevica vrti isključivo oko njene obitelji. Nakon što dominantni otac obitelji (Zlatko Burić) doživi moždani udar i ostane prikovan uz krevet, Marijana preuzima ulogu vođe čopora. Dok njena neodgovorna majka (Arijana Čulina) i usporeni brat (Nikša Butijer) situaciju čine sve težom, Marijana radi dva posla kako bi održala obitelj.

 

Scenarij i režiju potpisuje Hana Jušić, direktorica fotografije je Jana Plećaš, montažu potpisuje Jan Klemsche, a producentica je Ankica Jurić Tilić iz produkcijske kuće Kinorama. Koproducenti su Peter Hyldahl, Morten Kjems Hytten Juhl i Maria Møller Christoffersen iz danske kuće Beofilm te Hrvatska radiotelevizija.

 

Razvoj i proizvodnju podržao je Hrvatski audiovizualni centar, a uz HAVC proizvodnju su podržali i Danski filmski institut te nadnacionalni europski fond Eurimages. Međunarodni prodajni agent je poljska kuća New Europe Film Sales. 

 

 

Video

Iz kategorije: Kultura