Datum objave: 22. Srpanj 2016

Ususret Supertoonu organizatori poručili: Ne možemo zamisliti da smo igdje drugdje

Šibenik News
Šibenik News

Šesto izdanje SUPERTOON međunarodnog festivala animacije u trajanju od šest dana održat će se od 24. do 29. srpnja u Šibeniku. 

- Odabrali smo ga, ili je on odabrao nas. U svakom slučaju ne možemo zamisliti da smo igdje drugdje na svijetu. Šibenik je najstariji grad na hrvatskoj obali Jadrana. Njegove popločene kale i veže, kamene kuće, palače i mnoge skale dišu povijest i daju romantičan mediteranski doživljaj - poručili su organizatori.

 

Najveća novost na ovogodišnjem izdanju festivala su nove lokacije i potpuno stapanje festivala sa starim gradom. Uz postojeće izuzetno dobro prihvaćeno kino na GORICI gdje prikazujemo DJEČJI program, po prvi puta smo na još jednom gradskom trgu MALOJ LOŽI, gdje će biti prikazane kategorije KRATKOG ANIMIRANOG, ANIMIRANIH MUZIČKIH VIDEA i NAMJENSKOG ANIMIRANOG FILMA.


Lokacije u kojima će se izvoditi neki od programa su: GRADSKA VIJEĆNICA, GALERIJA SV.KRŠEVAN, GRADSKI MUZEJ, GRADSKA KNJIŽNICA, NOVINARSKI DOM i HNK Šibenik.

 

DOGAĐANJA PO LOKACIJAMA 

 

MALA LOŽA


NA lokaciji će se prikazivati 3 NATJECATELJSKE KATEGORIJE/ KRATKI ANIMIRANI FILM, ANIMIRANI MUZIČKI VIDEO, i NAMJENSKA .


KRATKA / U kategoriji KRATKOG ANIMIRANOG FILMA prikazujemo 28 filmova iz 16 zemalja. Svaki film priča je za sebe, segment iz života, crtica mašte, periskop u svijet ispod površine svakodnevice i trud ljubavi. Birali smo impresivne radove u raznovrsnim tehnikama


AMV / 45 filmova iz 21 zemlje. Supertoon konkurencija animiranih glazbenih videospotova i dalje je broj jedan u svijetu po broju spotova u konkurenciji. Ona je nešto po čemu smo poznati, i razlog zašto iskačemo među drugim festivalima. U kasnom večernjem programu svakog dana festivala vodimo vas na putovanje, ugodno se zavalite pred platnom i doživite prožimanje slike i glazbe.

 

NAMJENSKA/ U ovoj kategoriji istražujemo načine na koje kompanije koriste animaciju i njezine posebnosti u inovativnom reklamiranju i isticanju proizvoda na tržištu. Izabrali smo 24 vrhunske reklame iz 12 zemalja. 

 

Osim glavnog programa na MALOJ LOŽI će biti prikazana jedna zanimljiva forma - ANIMIRANI STIHOVI. Koliko god da se animacija sve više koristi u glazbenom svijetu ipak ima klasično snimljenih videospotova koje su fanovi obradili te iskoristili kao podlogu na koje su dodali animirane stihove. Što je veći i popularniji glazbenik, to više takvih videa ima, a mi ćemo vam prikazati samo najbolje. 

 

KINO GORICA


Najšarmantnije kino na bilo kojim stepenicama u bilo kojem gradu na svijetu tradicionalno je mjesto naše dječje natjecateljske kategorije.
DJEČJA / Izabrali smo 32 filma iz 14 zemalja za najmlađu publiku najvećih očekivanja. Posebnu smo pozornost posvetili izboru ovog programa. Ovi filmovi su nas naglas nasmijali, iznenadili i neke rasplakali. Sigurni smo da će kino Gorica i ovaj srpanj biti pretijesna za sve one koji će radošću gledati ovogodišnji izbor. Svakodnevno u 21h.

 

U 22h svakodnevno prikazujemo epizode kultne animirane serije Zagreb Filma - Inspektor Maska. 

 

GRADSKI MUZEJ


Osim izvrsnog glavnog natjecateljskog programa tu je bogat popratni program u kojem se može naći ponešto za svakoga. Ove godine smo odlučili prezentirati formu ANIMIRANOG DOKUMENTARCA koje je jedno od novijih formi do koje dolazi ispreplitanjem klasične naracije i prezentacije kroz animaciju. Na ovogodišnjem izdanju svaki dan u 20h bit će prikazani najbolji svjetski animirani dokumentarci u posljednjih pet godina.

 

GRADSKA VIJEĆNICA

 

U popodnevni satima dok je sunce visoko na obzoru. između 13 i 16h u Gradskoj vijećnici prikazivat ćemo reprize programa u natjecateljskim kategorijama zajedno sa SVJETSKOM PANORAMOM koja tradicionalno pruža uvid u najbolja recentna animirana ostvarenja koja nisu ušla u uži izbor, ali svojom kvalitetom zaslužuju biti prikazana na festivalu.

 

U večernjim satima ova lokacija postaje prostor VJ radionice Animirani Šibenik. Od 24. do 29. srpnja nudimo zainteresiranima sjajnu priliku da rade na produkciji glazbe i animacije s Natkom Stipanićevom i Ines Kesić, a na koncu radionice radove ćemo prikazati na otvorenju REGIUS glazbenog festivala. 

 

GRADSKA KNJIŽNICA


 Ono što želimo potvrditi je nešto na čemu SUPERTOON radi sustavno te je jedan od najposječenijih programa su RADIONICE ZA DJECU I MLADE. Gdje bolje održati tako nešto nego u svijetlo i ugodno ambijentu knjižnice. Od prvog izdanja SUPERTOON festivala animacije u Šibeniku vidjeli smo njegovu budućnost kao kulturni projekt angažiran cijele godine, ne kao usputnu stanicu za naša kino platna krajem srpnja. Dječja radionica je dio šireg projekta kojime želimo prenositi upravo tu ljubav prema animaciji koja nas je dovela do organizacije međunarodnog festivala animacije. A kako bolje nego da ju učinimo mogućom i prisutnom? . Voditelj radionice je ljudima koji prate SUPERTOON već dobro poznat. Marko Zdravković-Kunac osnivač je i dugogodišnji voditelj Pulske filmske tvornice, u čijem sklopu vodi Školu animiranog filma te Radionicu filmske medijske kulture u osnovnoškolskoj nastavi. 


GALERIJA SV. KRŠEVAN

 

U sjajnom ambijentu prikazujemo RETROSPEKTIVNU PROJEKCIJU BORIVOJA BOVNIKOVIĆA BORDE. Redatelj animiranih filmova, animator, karikaturist u novinama, ilustrator i grafički dizajner jedan je od pionira hrvatske (jugoslavenske) animacije. Njegov rad nadahno je cijelu generaciju Zagrebačke škole crtanog filma. Za svoj doprinos svjetskoj animaciji Bordo je primio 60 nagrada za samostalne animirane filmove, 16 nagrada za životno djelo i brojna druga priznanja za svoj rad u području animiranog filma. Održao je posebne prezentacije svojih retrospektiva u 47 gradova Japana, Kine, Europe i Sjeverne Amerike. Njegovi filmovi predstavljaju se unutar programa Zagreb filma u cijelom svijetu. Supertoon festival ponosan je prestaviti djelić njegovog bogatog opusa u Šibeniku. 

 

Otvorenje će biti 25.7. 2016 u 19.00h u Galeriji Sv. Krševan. Retrospektivu je moguće pogledati svaki dan za vrijeme trajanja Supertoon festivala, prijepodne od 11 do 14h i popodne od 18 do 21h.

 

KLUB AZIMUT

Svakodnevni Supertoon party u ponoć. Ove godine doveli smo DJ-e koji donose atmosferu. Nakon projekcija pridružite nam se na svakodnevnom festivalskom slavlju.

 

FESTIVALSKI CENTAR (STUDIO GALERIJE SV.KRŠEVAN)

 

Festival će nakon višegodišnjih lutanja napokon ima FESTIVALSKI CENTAR u Galeriji Matija (STUDIO GALERIJE SV. KRŠEVAN) koji će biti mjesto susreta svih posjetitelja i autora, ali i mjesto učenja, razmjene ideja i događanja bogatog popratnog programa.

 

RAZGOVORI S AUTORIMA svaki dan u podne otkrivat će ljude skrivene iza svojih pokretnih slika. Pozivamo sve zainteresirane za animaciju da dođu i dožive kako razmišljaju i kako zvuče talentirani autori.

 

PREDSTAVLJANJE ŽIRIJA od utorka do petka u 13h upoznajte ljude koji će ove godine odlučiti dobitnike naših natjecateljskih kategorija. Tünde Vollenbroek, Božidar Trkulja, Igor Prassel i May Prokl. Njihove smo radove sretali, s pozornošću čitali i gledali. U neobveznom razgovoru to su ljudi od kojih puno naučiš i koji te razvedre sa svojim pogledom na svijet. Ponosni smo što će upravo oni ove godine dodijeliti naše nagrade u natjecateljskim kategorijama.


Prassel, Trkulja i Tunde su članovi žirija za kategorije KRATKOG ANIMIRANOG FILMA, ANIMIRANOG GLAZBENOG VIDEA I ANIMIRANIH REKLAMA, a MAJA je voditelj dječjeg žirija za kategoriju KRATKOG ANIMIRANOG FILMA ZA DJECU. Dječji žiri sastoji se od petoro djece koji će ujedno biti i polaznici naše radionice.

 

Kakav bi mi to bili filmski festival da u svom centru nemamo jedno kino? Zapravo imat ćemo ga čak dva u našem FESTIVALSKOM CENTRU. Svakodnevno u 15h prikazujemo programe odabrane od našeg žirija. Gledanje programa našeg žirija poseban je doživljaj.
  
 

Iz kategorije: Kultura