Datum objave: 09. Svibanj 2016

Sve ima svoju cijenu pa i pristup djece kulturnoj ponudi u Šibeniku

Šibenik News
Šibenik News

Utipkate li u pretraživač Google pojmove 'djeca su' prvi ponuđeni rezultat kaže 'naše najveće blago'. Isto tako, poznato je da će dijete prije učiniti ono što vidi, nego ono što mu se kaže, odnosno ono što čuje.

 

Ako im tijekom njihovih najosjetljivijih godina na konkretnom primjeru pokazujemo da za ama baš sve u životu treba platiti, kako ne priznati sebi da odgajamo djecu kapitalizma i čemu se čuditi što je svaka nova generacija djece u tom smislu gora od prethodne.

 

Upravo kulturne ustanove u Šibeniku imaju različit sustav vrednovanja svojih najmlađih posjetitelja, a stanovnika Krešimirovog grada što, u jednu ruku, ovisi o djelatnosti kojom se u ustanovi bave, odnosno programu koji nude pa je djeci vrtićke i školske dobi ponegdje ulaz besplatan, ponegdje se naplaćuje.

 

Tako će djeca predškolske dobi, dakle, djeca od 6 godina prilikom odlaska s tetama iz vrtića na neku od renoviranih tvrđava u Šibeniku, platiti ulaz po simboličnoj cijeni.

 

- Prilikom rezervacije termina za organizirane grupe, bilo da se radi o školskim ili vrtićkim grupama, svakako vodimo računa da djeca koja su učlanjena u naš Klub prijatelja uz predočenje svojih članskih iskaznica ostvare i slobodan ulaz na tvrđave – doznajemo od Marijane Kokić, iz marketinga i promocije Odjela za fortifikaciju pri Muzeju grada Šibenika, a što se, pak, konkretno posjeta vrtićkih grupa tiče, Kokić kaže ovo:

 

- Vrtićkim grupama prilikom dogovora oko termina dolaska nastojimo izaći maksimalno u susret bilo da se radi o odobravanju dodatnog popusta ili iznimnim zahtjevima za odobrenjem gratis ulaza uz stručna vodstva prilagođena različitim uzrastima. Kad je riječ o djeci mlađoj od 5 godina, sukladno važećem cjeniku ulaz je slobodan za njih kao i za njihove odgajatelje koji su u pratnji.

 

S druge strane, upravo Muzej grada Šibenik nudi besplatno razgledavanje postava u Dvorani za privremene izložbe smještenoj u Kneževoj palači s ulazom kod topova na obali, a kad se radi o stalnom postavu Muzeja priča je nešto drugačija. 

 

- Djeca do 12 godina imaju slobodan ulaz u Muzej jer je to nekakvo pravilo, standard kad je o muzejima riječ, a besplatno nam dolaze i djeca iz vrtića i škola dok umirovljenici imaju popust – objasnio nam je ravnatelj Muzeja grada Šibenika, Gojko Lambaša govoreći o razgledavanju stalnog postava kroz koji je, napominje, otkako je otvoren prošao, uvjetno rečeno, cijeli Šibenik, a rado ga, kaže, razgledaju i turisti koji plaćaju cijenu od 30,00 kuna po (odrasloj) osobi.

 

Nakon Muzeja, iduća kulturna ustanova je zgrada Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku čiji repertoar nerijetko nudi i predstave za djecu, a često im u goste upravo organizirano dolaze djeca iz vrtića i škola i to ne samo onih s adresom u Šibeniku.

 

- Svi oni plaćaju popularnu cijenu. U našem slučaju ne postoji besplatno jer to ide u kategoriju protuzakonitog pa cijena postoji, ali je smanjena baš kao i za djecu koja su socijalno ugrožena – kaže nam producent šibenskog Kazališta, Željko Koloper.

 

Što se, pak, redovnih predstava tiče, onih na koje djeca dolaze u pratnji roditelja, ne teta iz vrtića ili učiteljica, tada se plaća cijena karte po stolici, ne po osobi, odnosno djetetu. Pa Koloper objašnjava da jedan roditelj može dovesti dva djeteta na predstavu sa samo jednom ulaznicom, ali to znači da će oba djeteta sjediti roditelju u krilu i kazalište s tim nema problema, ukoliko roditelj i djeca mogu izdržati takav raspored sjedenja tijekom cijele predstave.

 

- Što se nas tiče, tako može i troje djece, ako roditelj sam procjeni da će tako moći sjediti – navodi kazališni producent.

 

Jedna od tri velike ustanove u kulturi svakako je i Gradska knjižnica 'Juraj Šižgorić' koja nudi besplatan upis za djecu do tri godine života. Učenici prvih razreda osnovnih škola mogu ostvariti besplatan upis u Knjižnicu tijekom obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige (od 15. listopada do 15. studenog), inače roditelji predškolaca za dobivanje članske iskaznice morat će izdvojiti 50,00 kuna što je iznos godišnje članarine koja podrazumijeva posudbu knjižničke građe s Dječjeg odjela.

 

U Knjižnici, pak, nude i mogućnost korištenja dječje igraonice što je za djecu i roditelje besplatno baš kao i korištenje čitaonice u samom prizemlju gdje djeca , osim knjiga, na raspolaganju imaju i dječje časopise.

 

Nudili dječje programe uz plaćanje ili ne, svi su pozitivnih komentara o suradnji uprava ustanova u kulturi i vrtića, odnosno škola.

 

Tako nam je Maja Gulin, donedavna ravnateljica svih gradskih vrtića u Šibeniku, danas onog dijela istih koji spadaju pod zajednički nazivnik Maslina Šibenik, kazala da nije mnogo surađivala s vodstvom tvrđava, a ono što jest pamti samo po dobroj suradnji. Isto nam kaže i producent u HNK u Šibeniku, Željko Koloper govoreći o suradnji sa školama i vrtićima, a razloga za bunu nema ni ravnatelj Muzeja, Gojko Lambaša.

 

- Moramo reći i da smo vrlo zadovoljni suradnjom s profesorima, pedagozima i odgajateljima iz naše županije koji naročito s toplijim i ljepšim danima žele proširiti klasičnu edukaciju terenskom nastavom u sklopu koje organiziramo različite igre kao i kvizove znanja čime omogućujemo djeci, sukladno njihovom uzrastu, da kroz igru pobliže upoznaju svoju kulturno- povijesnu baštinu – poručuje Kokić.

 

'Ako je grad svijet koji je čovjek stvorio, to je i svijet u kojemu je otad osuđen živjeti. Tako je čovjek, neizravno i bez jasnog shvaćanja prirode svoga posla, gradeći grad iznova stvorio sebe', napisao je Robert Park, sociolog urbanizma. Pametnom dosta.


Evo što su o plaćanju ulaza na tvrđave u Šibeniku rekle mame iz Facebook grupe 'Mame iz Šibenika':

 

I.M.: Bilo bi jako lijepo da izostave naplatu ulaza djeci, mislim da toliko mogu napraviti za najmanje. Ponuda za osnovnu školu bila je 30,00 kuna po ulaznici koja bi vrijedila za obje tvrđave i uz to bi na Baroneu imali vodiča i naočale te pogledali film. Nije veliki trošak i prva sam za dati tih trideset kuna, ali onda mogu od plaćanja izostaviti barem vrtićke skupine.

 

V. N.: Bez naplate djeci.

 

D.M.: Znam da današnja situacija nije baš sjajna. Pa nekih 10,00 kuna simboličnih za djecu iz vrtića bilo bi u redu.

 

V.N.: Djeca su najveće blago i trebaju imati besplatno pravo na prirodu i igru.

 

M.Ž.: Besplatno djeci.


T.M.: Pet amo, 10 tamo, kad imaš troje djece to je masu novca, ali eto, ajmo reći da 10,00 kuna ne bi bilo puno.

 

M.P.: Ma, ne treba uopće naplaćivati. Da djeca u svom gradu ne mogu barem jednom prošetati tvrđavom.


T.V.: Na tvrđavi Barone provela sam cijelo djetinjstvo. Tamo smo se sva djeca s ulice igrali svaki dan. Najljepše uspoomene. Nepojmljivo mi je da moje dijete ne može više tako, ali eto, što je, tu je. Uglavnom, smatram da djeci do 6 godina ulaz treba biti besplatan. 

 

B.Š.: Ja sam isto da se djeci ulaz ne naplaćuje, ionako gori neće ići svaki dan.

 

T.Lj.-K.: Djeca bi trebala imati besplatan ulaz.

 

S.R.: Šibenske škole i vrtići trebali bi imati besplatan ulaz. Ionako ravnatelji, učitelji, roditelji plaćaju ulaznice, vjerojatno dobar dio njih i neke obiteljske, suludo je da se plaća samo jer se ide u nekoj drugoj postavi. Suludo jednako koliko i činjenica da se djecu u jednom našem parku prije par godina naplaćivalo korištenje WC-a djeci, prvi razred, koja su došla na izlet sa školom i, uglavnom, nisu imali novca jer su išli na izlet u prirodu i to bez izdavanja računa.

 

J.K.K.: Sramota, ma i pet kuna, sramota da naša djeca plaćaju ulaz u svom gradu.


M.N. Besplatno svima! Sve su počeli naplaćivati, barem nama Šibenčanima ne bi trebali.

A.P.: Besplatno nama Šibenčanima. Tu sam se kao mala igrala i kao cura s društvom okupljala.

 

 

Piše: Snježana Klarić
 

Iz kategorije: Kultura