Datum objave: 28. Travanj 2016

Voditeljica baletne škole u Šibeniku sprema se na adrenalinski plesni pothvat

Šibenik News
Šibenik News

Marija Šćekić, voditeljica u Osnovnoj školi za balet i suvremeni ples i  OŠ Juraj Dalmatinac u Šibeniku ovih dana sprema se učiniti nešto doista spektakularno kad je u u pitanju ples.

 

- U petak, 29. travnja, u 21 sat u NP Paklenica u sklopu 17. Međunarodnog susreta penjača Paklenica 2016. i na 17. Svjetski dan plesa u Hrvatskoj Marija Šćekić izvest će okomitu plesnu predstavu Mala tragedija koja je nastala kao dio trogodišnjeg projekta Vrata Velebita u suradnji s NP Paklenica - piše H-alter.

 

Glavni cilj ovog multidisciplinarnog projekta je, kroz niz plesnih izvedbi, znanstvenih predavanja, umjetničkih radionica, edukativnih seminara i izložbi, povezati prošlost i sadašnjost Velebita i pridonijeti očuvanju kulturne i prirodne baštine južnog Velebita.

 

Marija Šćekić, osnivačica i umjetnička direktorica umjetničke organizacije Histeria Nova koja se bavi stvaranjem multimedijalnih predstava, znanstvenim i umjetničkim istraživanjem te edukacijom, u svom je petnaestogodišnjem plesnom radu uvijek pomicala granice umjetničkog izražaja kako bi promovirala ideju umjetnosti ljudskog pokreta i harmoniju kretanja ljudskog tijela u prostoru i vremenu. Ta ideja sinergije plesa, znanosti i ekologije ju je i dovela do okomitog plesa kojim se trenutno jedina u Hrvatskoj bavi.

 

Okomiti ples je oblik suvremene plesne umjetnosti nastao kao spoj raznih umjetničko-športskih disciplina i predstavlja inovativnu, marginaliziranu, tehnički vrlo zahtjevnu i po život opasnu plesnu formu u kojoj tlo postaje neka okomita površina (zid, stijena..), a po kojoj se i sam plesač okomito kreće u odnosu na nju. Pritom tijelo plesača prkosi zakonu gravitacije, a perspektiva izvedbe mijenja se u očima gledatelja jednako kao i izvođača.

 

Za svaku probu kao i izvedbu ove forme plesa potrebno je osiguranje ili tzv. "rigging" - sustav namještanja i postavljanja užadi u svrhu osiguranja tijela plesača i prevenciju od potencijalnih ozljeda i padova. Najuži dio tima osiguravatelja Marije Šćekić članovi su HGSS-a. 

 

U sklopu cjelovečernjeg događanja u prostoru Podzemnog grada Paklenice (građenog od 1950.-1953. od strane JNA), održat će se 9. Paklenica Film Festival gdje će se Marija Šćekić i Histeria Nova u produkciji s FILM-om 54 predstaviti i kratkim umjetničko-plesnim filmom Babine suze posvećenom zadnjim stanovnicima južnog Velebita, bračnom paru Mariji i Josipu Ramiću, a koji je svojevrsni hommage autentičnom tradicijskom suživotu čovjeka i planine.

 

Nakon postavljanja temelja za razvoj posve nove vrste plesne umjetnosti u Hrvatskoj, u sklopu 17. Međunarodnog susreta penjača Paklenica 2016 i na 17. Svjetski dan plesa u Hrvatskoj u NP Paklenica, bit će održana i 1. VDF radionica okomitog plesa od 28.-30.4. 2016. pod vodstvom Marije Šćekić i Kate Lawrence, koreografkinje s petnaestogodišnjim iskustvom u edukaciji o okomitom plesu. 

 

Tekst i foto: H-alter, autor naslovne fotografije:Stipe Surać

Iz kategorije: Kultura