Datum objave: 25. Travanj 2016

Sassja - balkanska hip hop princeza stiže na šibenski Regius fest

Šibenik News
Šibenik News

Jedini preostali glazbeni festival alternativnog, rock duha u Šibeniku - Regius polako, ali sigurno slaže ovogodišnji line up. Da se šibenska, okolna i šira publika ima ćemu radovati, daje naslutiti već prvo gostujuće ime,  a krije se iz regionalne hip hop senzacije.

 

- Ravno iz Tuzle dolazi nam Sassja prvi put u Šibenik predstaviti svoj prošlogodišnji hvaljeni album prvijenac Taktički Praktično. Žena koja je pomela regionalnu rap scenu i koja je ove godine bookirana na svim važnim događajima na ovim prostorima. - poručuju iz festivalske organizacije.  

 

Šesti po redu Regius održat će se 29. i 30. srpnja na prostoru bivšeg TEF-a, u Šibeniku.

 

 

BIOGRAFIJA:

Sassja dolazi iz Tuzle – grada soli (BiH). Zovu ju i ženom FMJAM-a.

 

Na sceni je već nekoliko godina, a idealno vrijeme za njezin prvi album došlo je upravo u proljeće 2015. Izdavanju albuma prethodila su dva uspješna singla, „Clash“ i „Etikete“ s preko 700 000 pogleda.

 

SASSJA je tekstopisac i jedna od rijetkih ženskih MC-a u regiji. Nakon što je 2010.godine objavila video spot kućne produkcije za pjesmu “Ostavi da gori”, uslijedili su nastupi na Exit festivalu 2011. godine te festivalu „Reggaeneracija Dunava“, ali i mnogim gradovima Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Slovenije.

 

Album „Taktički praktično“ već je u prvim danima digitalne dostupnosti osvojio brojne slušatelje i zaradio izvrsne recenzije. Dosegao je prvo mjesto slušanosti na regionalnom Deezeru u samo tjedan dana.

 

Sassja zna što radi, zna kuda ide i nema kompromisa kad je riječ o odabiru suradnika i pjesama za njezino prvo studijsko izdanje. U 2014. je odabrala izvrsnu internacionalnu ekipu: to su Billain (BiH), Jah Billah (CRO), Kantriman (SLO), Fokus (SRB), Max Rubadub (CH) i Koolade (CRO). Osim s Mirelom Priselac Remi iz Elementala, singlu „Etikete“, Sassja ima još dva dueta – s Frenkijem, jednim od najpoznatijih regionalnih repera i to u pjesmi „Ragga naš“ koja neodoljivo asocira na dancehall 80-ih godina, a surađivala je i s popularnim crnogorskim dvojcem Who See u pjesmi „Trepere mi živci“. Podršku je dobila i od hrvatske diskografske kuće Menart koja je izdala najjača rap – reggae – fusion izdanja u Hrvatskoj u posljednjih 15ak godina.

 

Umjesto da opisujemo tko je i što je Sassja, najbolje je da pročitate mišljenje dvaju glazbenih novinara:

 

„Jedan od komentara ispod njene pesme na sajtu YouTube glasi: “bosanska Soom T”. Nesporno je da ima izvesne sličnosti između indijsko-škotske hip hop/reggae izvođačice i Sanele Halilović, poznatije pod pseudonimom Sassja. No, ostavimo ovakvo poređenje, jer je Sassjin izraz jedan od najautentičnijih među ženskim MC-jevima koje danas rade na prostoru bivše Jugoslavije.“ – Dušan Komarčević (e-novine, Dušan Komarčević)

 

„Kao što se vidi, brojni producenti koji su radili na ovom albumu ( Taktički praktično ) i koji dolaze iz različitih pozadina, su ostavili svoj trag u ovih ukupno trinaest traka. U sljedećem traku je uvijek sve moguće i dosade nema kod Sassje. Njena vrckasta, šarmantna narav je ovdje obuhvaćena isto kao i ona otresita i frontalna. Taktično i praktično, Sassja u svom prvom albumu spaja ono najbolje iz hip hopa i jamajkanske muzike sa svim njenim modernim inačicama, u kombinaciji s bosansko-tuzlanskim slengom i betonski čvrstim stavovima. ( reggae.hr, Z.Marković )

Iz kategorije: Kultura