Datum objave: 15. Veljača 2016

ALTRUIZAM NA PRAGU TRADICIJE:Koncert za Marijine obroke sutra u Šibeniku

Šibenik News
Šibenik News

Marijini obroci (originalno Mary's meals) inicijalno su nastali za potrebe gladne djece na tada ratom zahvaćenom području Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Pokrenuli su iz škotska braća, Magnus i Fergus MacFarlane - Barrow 1992. godine.

 

Danas, 2016. godine, hrvatski volonteri i donatori nesebično sudjeluju u osiguravanju toplih obroka za što veći broj gladne djece diljem svijeta, a svojim radom to uspjevaju za jedan posto njih od ukupnog broja koji, nažalost, iznosi 1,1 milijun u 13 različitih zemalja svijeta, od Afrike, preko Azije, Kariba i Južne Amerike pa čak i Europe.

 

Na tlu Hrvatske u prikupljanju donacija za Marijine obroke sudjeluju i Šibenčani, odnosno Murterini već treću godinu zaredom. Tako će se koncert za Marijine obroke održati sutra, u utorak, 16. veljače, s početkom u 20 sati, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku.

 

 

- Ovo je narodni projekt u kojem sudjeluje preko 10ak tisuća volontera diljem svijeta sa ciljem da se iskorijeni glad u svijetu. Neki će reći da je ovo ambiciozan projekt koji se može smatrati i utopističkim - kazao je Edo Juraga, ravnatelj OŠ Murterski škoji, organizator koncerta, dodajući da se s pravom nadaju kako će ovaj koncert postati dio tradicije. 

 

U trećoj godini održavanja humanitarnog koncerta, suorganizatori su šibenski kazalištarci, a projekt uživa podršku Grada Šibenika. 

 

Ulaznice se mogu kupiti u trgovini Škrinjica danas i sutra, a na dan koncerta moći će se kupiti sat vremena prije početka programa na blagajni HNK.

 

- Ove godine pokušali smo napraviti kolaž program da bude za svakog ponešto. Tako će biti osam izvođača koji će izvesti dvije, tri skladbe maksimalno. Dolazi nam mandolinski orkestar iz murterske škole pod vodstvom Ivana Koruniča. Postoje tek godinu dana i ovo im je prvi nastup u većem prostoru - kazao je Mate Skračić iz organizacije programa.

 

Osim njih, za publiku pjevaju i operna pjevačica Tea Slavica, jazz sastav Cvita i bubamare, klape Bunari, Solaris i ženska klapa Mela te Mate Skračić Adaptive Quartet i pivači Sv. Jakova. I svi oni za dvadeset kuna što si uistinu možemo priuštiti posebno ako znamo da je za veće dobro, mnogo veće dobro nešto što bismo učinili plativši istim iznosim kutiju duhanskih proizvoda, dvije litre alkoholnog pića ili dvije kave na šibenskoj rivi.

 

Gušti su gušti, ali lijepo je i pružiti ruku pomoći.

 

Zahvaljujući prošlogodišnjem koncertu za Marijine obroke prikupljeno je 6 tisuća kuna, što je 300 prodanih ulaznica, a to je, pak, 50 toplih obroka, 50 cjelogodišnjih toplih obroka za 50 djece.

 

- Sad je cijena obroka možda nešto viša jer su i porasli troškovi, ali to što djeca jedu jesu žitarice, ali njima se dodaju vitamini nužni za razvoje djece. Obroci su skromni, ali hranjivi - rekao je Juraga. 

 

Stoga, bez okljevanja trebalo biti spojiti ugodno s korisnim, kupiti ulaznicu i donirati spomenuti iznos. Za one koji žele pomoći, a ne mogu na koncert na internetu mogu potražiti internetsku stranicu Marijini obroci i na taj načn dati svoj doprinos u borbi protiv gladi najnedužniji među nama - djece.

 

 

Iz kategorije: Kultura