Datum objave: 12. Veljača 2016

Grbelja privukao prvi ljude u restauratorski tim za područje Dalmacije

Šibenik News
Šibenik News

Ne tako davno Marko Grbelja, restaurator iz Šibenika, krenuo je u obnovu nekoliko starih vrata i pripadajućih vratnica na području stare gradske jezgre. Projekt je to Grada Šibenika, ali istovremeno, Grbelja se oglasio putem svoje stranice na društvenoj mreži Facebook da traži ljude s kojim bi oformio tim koji bi se bavio obnovom povijesne jezgre. 

 

-Tražim za honorarno zapošljavanje, usavršavanje i učenje za višegodišnji Projekt obnove portala, vratnica, stuba, grbova, rešetki i drugih dragocjenih detalja po programu STANADI u šibenskoj srednjovjekovnoj jezgri, a koji će se vjerojatno nastaviti i narednih godina. Volio bih složiti ekipu koja bi funkcionirala u srednjoj Dalmaciji, prvenstveno u Šibeniku. Radi se o čišćenju s mikropjeskarom, kemijsko čišćenje, mehaničko čišćenje, krpanje kamena, rješavanje statičkih problema napuklih nadvratnika, konsolidaciji i hidorfobizaciji, ali i mnogo drugih terenskih problema koji se rješavaju u hodu (voda, struja i sl. ) - pisao je tako Grbelja krajem siječnja

 

Pola mjeseca kasnije, stižu dobre vijesti s iste adrese. Grbelja je uspio zainteresirati nekolicinu traženih majstora s kojima danas radi. 

 

- Ekipa je djelomično formirana od tri dipl. restauratora, jednog restauratora drvene povijesne stolarije i jednog pomoćnog radnika, hvala svima koji su se javili, svi ste u mom imeniku (posebice Šibenčani) ali i južnije i sjevernije. Imama vas na umu ako se projekt nastavi ili za druge moguće projekte u nekim drugim dijelovima Lijepe Naše (Zadar, Biograd, Split, Makarska i Dubrovnik) - piše Grbelja danas na svom Facebook profilu i profilu pod nazivom Restauriranje i  restauracija skulptura, namještaja, slika i antikviteta. 

 

 

Iz kategorije: Kultura