Datum objave: 26. Studeni 2015

Bogati glazbeni program u Šibenskoj katedrali od 28. studenog do 6. siječnja

Šibenik News
Šibenik News

 

Građane Šibenika i Županije, kao i sve putnike namjernike i ove godine, 10 put za redom, očekuje bogati glazbeni program u katedrali Sv. Jakova u Šibeniku. Organizator je Ured za liturgijsku glazbu Šibenske biskupije i katedralna župa Sv. Jakova. Manifestacija naziva „Otvorite vrata Božiću“, želi upotpuniti ozračje svečanog iščekivanja, kako mnogi kažu, najradosnijeg blagdana u godini.

Program počinje u subotu 28.studenog kada će manifestaciju svečano otvoriti koncert Oratorijskog zbora crkve sv. Marka iz Zagreba „Cantores sancti Marci“ u 19 sati.. Šibenska će publika te večeri imati posebni privilegij da pretpremijerno čuje koncert Ave Virgo. Premijera u Zagrebu je 8 prosinca.

Slijedi Adventski koncert „Dubrovačkog komornog zbora“ u subotu 12.prosinca u 19 sati. U organizaciji Katehetskog ureda Šibenske biskupije, „Osvijetlimo put do jaslica“ u srijedu 16. prosinca u 17 sati u Katoličkoj osnovnoj školi nastupit će djeca i mladi šibenske biskupije. Dan kasnije, 17. Prosinca u 19 sati u katedrali Sv. Jakova organiziran je doček Betlehemskog svjetla u ozračju programa – „Djeca i mladi pjevaju Adventu“, a u 23 sata zapjevat će ŠPD „Kolo“ i njihovi gosti „klapa Sinj“. U susret Proslavi, tj. najavi Božića, oglasit će se crkvena zvona sa zvonika šibenskih crkava točno u ponoć. Kako je to već stari običaj za večer Proslave, uz zvona i božićne pjesme idu i tradicionalne fritule.
Kao i svake godine, u sklopu manifestacije, a uz pokroviteljstvo Turističke zajednice grada Šibenika nastupit će i Nera Gojanović Kljajić mezzosopran, te Pavao Mašić na orguljama na Božićno koncertu u nedjelju 27. prosinca s početkom u 20 sati.

Manifestacija završava sa čak dva koncerta hrvatskih i svjetskih tradicionalnih napjeva u izvođenju župnih pjevačkih zborova Šibenske biskupije. Prvi je koncert pod nazivom „Veselje ti navješćujem“ u utorak 29. prosinca u 19 sati, a drugi pod imenom „Bog se čovikon učini“ u srijedu 6. siječnja 2016. u 19 sati u katedrali Sv. Jakova.
 

Iz kategorije: Kultura