Datum objave: 25. Kolovoz 2015

Međunarodna izložba slika posvećena geniju Nikoli Tesli u sijedu u Vodicama

Šibenik News
Šibenik News


Pučko otvoreno učilište Vodice i Artists on Globe organiziraju međunarodnu izložbu slika "Genij Nikole Tesle" koja će biti otvorena u srijedu, 26. kolovoza u Vodicama u 19 sati.

Izložba je posvećena našem znanstveniku i inovatoru, „otkrivaču stvari koje postoje u prirodi oko nas", kako se sam nazivao, čovjeku kojem dugujemo suvremeni svijet i moderan način života kakvog danas uživamo. Nikola Tesla najplodniji je genij elektrotehnike, autor oko 1000 pronalazaka i patenata.
Za svoje je zasluge 1917. godine dobio Edisonovu medalju, najveće odlikovanje Američkog instituta inženjerstva, dok je Nobelovu nagradu za fiziku 1912. godine odbio s obrazloženjem da njegov suprimatelj Thomas Alva Edison nije pravi znanstvenik.
Njegovom je zaslugom pokrenuta izgradnja hidrocentrale na rijeci Krki koja je počela proizvoditi struju 28. kolovoza 1895. godine, samo tri dana nakon prve hidrocentrale u svijetu na Niagari čiju je konstrukciju također izradio Tesla. I danas su njegova otkrića inspiracija mladim inovatorima. Inspiracija su i svjetskim umjetnicima koji kroz svoje likovno stvaralaštvo odaju počast ovom velikom geniju.
 

Iz kategorije: Kultura

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3