Datum objave: 30. Srpanj 2015

VLAJTERNATIVA 2015: U "malom" Benkovcu održava se jedan "veliki" festival

Igor Bergam
Igor Bergam

 

Jedna lijepa priča o društvenom aktivizmu, i to većinom mladih, ovaj put nam dolazi iz malog grada Benkovca u susjednoj nam županiji. Radi se o udruzi za promicanje kulture simpatičnog naziva Vlajter-ego koja evo petu godinu u nizu organizira Vlajternativu - jednodnevnu glazbenu manifestaciju.

Iako se ne može govoriti o festivalu (jer ne traje više dana), Vlajternativa u Benkovcu ima sva obilježja da bi se tako mogla zvati. Ima odličan, kvalitetan i raznovrstan glazbeni program, ima popratni ugostiteljsko-prodajni sadržaj i što je najvažnije vjernu publiku koja je tradicionalno posjećuje iz cijele Dalmacije a i šire, te prve subote u mjesecu kolovozu. Do sad je na Vlajternativi nastupalo brdo, kako poznatih tako i demo bendova, od Kawasaki 3P-a i Let 3-a, preko One Piece Puzzla, Cold Snapa do MORT-a i Đubriva... Kako je sve krenulo i što je potaklo mlade u Benkovcu da se pokrenu i osnuju jednu takvu udrugu pitali smo Dunju Gusić, predsjednicu Udruge Vlajter-ego.

"Krenuli smo iz potrebe za urbanizacijom Benkovca, tako da dovodimo mlade u grad i da razvijamo alternativnu glazbenu scenu u gradu. Ima nas 10-ak koji smo full uključeni i na godišnjoj razini organiziramo svirke u svom prostoru, Vlajternativu, ali i promociju knjiga, stripova i druge građe mladih autora iz susjednih županija" priča nam Dunja o radu vrijednih mladih Benkovčana.

I da, dobro ste pročitali, udruga Vlater-ego ima svoj vlastiti prostor za svirke, u Benkovcu, gradu od nešto više od 10 000 stanovnika. Šibenik se i dalje naprimjer ne može pohvaliti s takvim rezultatom suradnje Grada i udruga mladih, bez obzira na velike napore koji su ostvareni i davanje Narančaste zgrade na korištenje dijelu udruga. Kaže Dunja da su oni jedina takva udruga u gradu pa da je grad dosta susretljiv prema njima.

Mladi Benkovčani su isto tako vjerni posjetitelji Šibenika, najčešće glazbenih manifestacija Kulturaljka, Regius i drugih projekata šibenske udruge za mlade P.A.R.K. Prijateljski odnos i podrška u radu su obostrani, tako da Šibenčani redovito posjećuju prostor benkovačke udruge. "Imamo dosta Šibenčana kolega i prijatelja koji rade isti ili sličan koncept kao i mi u Benkovcu. Prijateljstva i poznanstva sa Šibenčanima nam svakako donose sličan duh i opuštenu atmosferu naših festivala. Evo naprimjer Regius festival koji je zamišljen kao promocija i suradnja regionalnih bendova je u biti samo šira verzija Vlajternative jer kod nas je otprilike sličan koncept: neafirmirani sastavi uz zvučna imena, razlika je samo ta da kod nas sviraju bendovi uglavnom iz Hrvatske" kaže Dunja uspoređujući aktivizam mladih iz susjednih gradova.

A da se Benkovac i Šibenik vole i više nego to neki mislili, dokaz je da je na svakoj Vlajternativi do sad svirao bar jedan šibenski bend. Do sada su to bili Roger Moore, Porko dio, Ponte de Carla, a ove godine Disaster nastupa na pozornici u srcu Benkovca. "Međusobno se podržavamo, naravno. Obavezno bend iz Šibenika unatoč tome što imamo puno bendova tu večer, ali mjesta za Šibenik se uvijek nađe. Cijenimo što nam je dosta publike iz Šibenika..pa eto da čuju svoje ljude" simpatično priča predsjednica Vlajter-ega.

Ove godine na Vlajternativi koja se održava ovu subotu 01.08. u Benkovcu, između ostalog, nastupaju TBF, Punčke, Pasi i mnogi drugi, a sve info o koncertu pratite na FACEBOOK EVENTU. Vidimo se na Vlajternativi!

Iz kategorije: Kultura