Datum objave: 25. Lipanj 2015

Mate Škugor o Šibeniku, Ultri, Terraneu, SuperUhu, novim festivalima u gradu...

Igor Bergam
Igor Bergam

 

Sinoć se u prostoru Urbanog centra na Starom pazaru održala treća motivacijska radionica u sklopu projekta Urbani inkubator 2.0. Gost predavačje bio Mate Škugor, svima poznati Šibenčanin sa zagrebačkom adresom koji se bavi organizacijom koncerata i festivala već više od 18 godina.

Premda je većinu tog vremena proveo radeći u Zagrebu gdje je dugi niz godina kreirao program studentskog kluba KSET, a nakon toga vodio Muzički salon Studentskog centra u Zagrebu, od 2011. na ovamo sve se više orijentira na djelovanje u svom rodnom gradu Šibeniku. Godine 2011. bio je jedan od četvorice pokretača festivala Terraneo, a od 2014. u istom gradu organizira i festival SuperUho. Od 2010. godine djeluje potpuno neovisno i svoje projekte realizira kroz tvrtku Žednouhi koncerti.

Osvrt na kratku biografiju daje mu na pravo da bude jedan od najrelevantnijih Šibenčanina koji može pričati na temu „Glazbeni festivali - budućnost hrvatskog turizma?“. Tako je sinoć 20-ak zainteresiranih mahom mladih sugrađana u publici, moglo slušati o Šibeniku kao gradu festivala, o splitskoj Ultri, propalom Terraneu, novom Škugorovom projektu SuperUhu ali i o novom velikom festivalu koji bi u grad trebao doći za dvije godine.

Negativan je oko navale Britanskih festivala na hrvatsku obalu jer smatra da nam prijeti da postanemo jeftina radna snaga i pasivni promatrači događanja. Nije zadovoljan ni sa Ultrom u Splitu jer, kako kaže, Turistička zajednica Grada Splita sponzorirala je festival s milijun kuna, budući da se upravo tamo 'vrti novac', dok su svi drugi, manji festivali zanemareni. A o kulturnoj vrijednosti projekta također nema visoko mišljenje.

Iz organizacije Terraneo festivala, Škugor je izašao u njegovoj drugoj godini održavanja kad je festival promijenio vlasnika. S novim vlasnikom iz Velike Britanije, odnosno njegovim načinom rada Škugor se nije mogao složiti. Zato je pokrenuo svoj novi projekt SuperUho gdje beskompromisno radi ono što voli i kako on želi. istaknuo je kako će Flogging Molly ovo ljeto svirati u Šibeniku samo zato jer su vidjeli kako izgleda pozornica na sv. Mihovilu.

Pričalo se tu još i o ministarstvima u Hrvatskoj koji nemaju razumijevanja za rock kulturu, o Šibeniku kao gradu koji ima odlične potencijale da postane grad ozbiljne kulturne ponude, te o tome kako je posao organizacije glazbenih festivala jedan mazohističan čin, ali koji se u pravilu na kraju isplati jer nesvjesno počneš živjeti svoj san.

Kroz projekt Urbani inkubator 2.0 planira se pružiti društvena i fizička infrastruktura mladim ljudima koji žele realizirati svoje poduzetničke ideje. Ministarstvo poduzetništva i obrta dodijelilo je gradu Šibeniku sredstva za nastavak projekta Urbanog inkubatora. Prostor u Višićevoj ulici (ex ŠKART) bit će opremljen visoko-tehnološkom opremom za razvoj potpuno novih proizvoda. 

Iz kategorije: Kultura