Datum objave: 09. Svibanj 2015

FOTO CTF 2015: Azimut je sinoć bio premal za sve koji su htjeli čuti i vidjeti Rostuhara i Boku

Igor Bergam
Igor Bergam

 

Jučerašnji službeno prvi dan Croatian Travel Festivala 2015. (četvrtak je bio "nulti" dan) u svom cjelodnevnom programu donio je čak šest predavanja na dvije lokacije - knjižnica i Azimut. Prostor ispod trga četiri bunara bio je premali za brojnu šibensku publiku i goste koji su htjeli na pravi način doživjeti predavanja dva "najjača" jučerašnja imena - Davora Rostuhara i Jasena Boke.

Butan - zemlja zmaja, bila je tema fotografa i putopisca Rostuhara koji je tradicionalno gost Festivala putnika. Samostalno predavanje praćeno vrhunskim fotografijama i videima, uz čitanje kratkih priča o doživljajima iz Butana, nije ostavilo ravnodušnog nikog u publici. Saznali smo mnoštvo interesantnih i neobičnih detalja iz azijske zemlje koja je bila u izolaciji tisućama godina. Tako se imalo prilike čuti i vidjeti kako butanci tradicionalno koriste falusne oblike u ritualnim obredima, a isti oblici im krase i fasade kuća kako bi otjerali zle sile. U Butanu nema semafora, a funkcionira li njihova politika ne mjeri se BDP-om, nego originalnim aparatom „bruto nacionalne sreće“. Isto tako, pogrebi se odvijaju na jako neobične načine, a najbrutalniji je onaj kad se pokojnik iskomada na komadiće i pusti da ga pojedu lešinari (tzv. zračni obred). U svakom slušaj Rostuhar je i ovim predavanjem dokazao da je jedan od najinteresantnijih putopisaca čije fotografije i videoprodukcija oduzimaju dah.

Jasen Boko, dramaturg i kazališni kritičar, poznati je hrvatski putnik koji ljubav za otkrivanjem nepoznatog u svijetu gaji već više od 20 godina. Sinoćnja tema mu je bila Indija, koju je Boko posjetilo 20 puta do sada i u njoj sveukupno proveo preko godinu i pol dana. Nova suputnica, kako u životu tako i na putovanju, Nikolina Uroda bila je supredavač koja se "borila" da dođe do mikrofona i "ukrade" Boku koju riječ. Vrsni predavač i govornik, hodajuća knjiga znanja sa sarkastičnim smislom za humor, Boko je držao publiku zainteresiranu tokom cijelog predavanja. Indija, zemlja koja će za par godina postati najmnogoljudnija nacija na svijetu, neiscrpna je tema za proučavanja, predavanja i pisanje. Indijski poznati željeznički prijevoz bila je jedna od zanimljivih priča, a saznali smo kako je Boko, inače povjesničar književnosti, tek tijekom 72-satne vožnje vlakom prošle godine u Indiji pročitao Tolstojev Rat i Mir. Priče o životu djece bez doma, fotografije jako neprikladnih smještaja i uličnih "prodavaonica" prave su slike života Indije. Bez obzira na to, Boko se svaki put, opet i opet vraća u Indiju, za koju kaže da je majka svih putovanja.

Nakon predavanja održana je i humanitarna aukcija slika s putovanja Hrvatskog kluba putnika Šibenik - Dakar od koje je sav prihod namijenjen za pomoć maloj Rebeki iz Primoštena. U svakom slučaju sve pohvale za organizaciju festival idu organizatorima, jer je sve bilo na visokom nivou, osim činjenice da je Azimut možda malo prostorno neadekvatan, bar kad su u pitanju predavanja "velikih" imena kao što je slučaj bio sinoć. 

Današnji program nastavio se jutrošnjim predavanjima u knjižnici, a do kraja dana na rasporedu su, između ostalog, predavanje Stipe Božica na trgu "Mala Loža" i svečana dodjela nagrada Dijane Klarić u HNK Šibenik.

Iz kategorije: Kultura