Datum objave: 08. Travanj 2014

Travanj u galeriji sv. Krševan: Koncert poznatog tuzlanskog gitarista i zanimljive izložbe

Nina Medić
Nina Medić

Galerija sv. Krševan u travnju će ugostiti poznatog umjetnika Roberta Andrejaša koji će se predstaviti izložbom „Kamena pjesma“, a popratit će je koncert  gitarista svjetskog glasa, Sanela Redžića i Zrinke Andrejaš na glasoviru.

Ovaj petak, 11.travnja u galeriji se otvara vrlo zanimljiva izložba asamblaža splitskog umjetnika Vedrana Karadže .

„Galerija sv.Krešvana ima čast ugostiti velikog umjetnika, virtuoza na gitari Sanela Redžića, stoga ovom prilikom pozivam sve Šibenčane da se odazovu izložbi koja će se otvoriti 30.travnja u 20 sati, a nakon toga moći se uživati u jedinstvenom glazbenom doživljaju“, rekla je  Antonija Modrušan, ravnateljica galerije Sv.Krševana.

„Umjetnik Robert Andrejaš inače je Šibenčanin po srcu jer već 35 godina inspiriran i opčinjen ljepotom našeg grada stvara crno-bijele svjetlopise- umjetničke fotografije zamrznute stvarnosti koju 'pjeva' kamen. Izložbu 'Kamena pjesma' dodatno će oplemeniti koncert virtuoza na gitari Sanela Redžića i pijanistice Zrinke Andrejaš što će Šibenčanima ponuditi jedinstven umjetnički događaj.“

Sanel Redžić, Robert Andrejaš i Zrinka Andrejaš dolaze iz Tuzle. Robert Andrejaš je diplomirani producent , asistent za užu umnetnički oblast produkcije na Akademiji dramskih umjetnosi Univerziteta u Tuzli te ujedno kandidat za majstora umjetničke fotografije. Ovo je njegova šesta samostalna izložba.

Zrinka Andrejaš, samozatajna pijanistica, radi kao profesorica na Tuzlanskoj umjetničkoj školi koja je iznjedrila niz prvoklasnih glazbenika. Jedan od njezinih najboljih učenika bio je i Sanel Redžić, danas gitarist svjetskog glasa. Redžić je 2012. na Internacionalnom natjecanju gitare u Tokiju osvojio prvo mjesto, a u dosadašnjoj karijeri osvojio je  preko 25 glazbenih nagrada.

Izložba se otvara 30.trvanja u 20 sati i moći će se razgledati do 15-travnja.

 

Još jedan zanimljiv umjetnik, Splićanin Vedran Karadža predstaviti će se Šibenčanima svojoj izložbom asamblaža-maštovito razvedenim djelima u kojima obično ili odbačeno postaje vodilja razumijevanja, odnosno zbir slikovitih oblika s asocijativnim prepoznavanjem sadržaja.

Karadža je rođen 1977. u Splitu, a zvanje akademskog slikara-grafičara stekao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu. Nakon studija, zbog nemogućnosti bavljenja grafikom učestalo boravi na otoku Drveniku Velom, gdje se intenzivno bavi izradom asamblaža.

Kod izrade asamblaža Karadža se kreativno poigrava s prividno izgubljenom važnošću formi, koje postavljenjem u novi kontekst potvrđuju da isto ne mora biti baš uvijek isto.

„Ovo je moja 20 i neka samostalna izložba, a po prvi puta izlažem i u Šibeniku“, ispričao nam je Karadža i dodao kako je imao želju izlagati baš u galeriji sv. Krševana jer je prije nekoliko godina zapazio baš taj prostor.  „Izložba neće imati naslov, kao ni radovi jer meni naslov nije toliko bitan jer su moji radovi rađeni za potpuno slobodno tumačenje. Sklapam ih slobodno, bez skice i bez nekakve naročite koncepcije, jednostavno se igram tako da će na izložbi biti predstavljen taj jedan segment moje igre. Inspiracija dolazi iz nekog kontinuiranog opticaja te interakcije mene i svih tih komponenata. Ne postoji neka konkretna inspiracija jer da to čekam nikad ne bi ništa napravio“, kazao je Karadža.

Materijali za izradu asamblaža Karadža je skupljao već duže vrijeme, ima tu svega, drva, metala, dijelova bicikle, raznih strojeva itd. „Skupljao sam to neko vrijeme, kako bi vidio neki komad koji mi se svidi i s vremenom se pokazalo da posjedujem urođenu strast za sakupljanjem i preslagivanjem. Materijali su najviše iz mog zavičaja gdje najviše boravim, ali i svugdje gdje se krećem uzimam tzv. 'plemeniti otpad' od kojeg nešto rekonstruiram.“

Ravnateljica galerije sv. Krševan, osim ovih zanimljivih događanja u travnju najavila je i bogat program za svibanj kada će u suradnji s glazbenom školom Ivana Lukačića imati 'Svibanjske glazbene večeri' na kojima će se predstavljati glazbenici iz te škole.

Iz kategorije: Kultura