Datum objave: 13. Rujan 2013

Danilo i danilska kultura predstavljeni Šibenčanima

Diana Ferić
Diana Ferić

Izložba „DANILO – šest desetljeća arheologije" otvorena je sinoć u Muzeju grada Šibenika u sklopu trodnevnog simpozija o akademiku Duji Rendić Miočeviću koji se održava u Šibeniku. Predstavljen je i Arheološki vodič po Danilu, autora Tonija Brajkovića, Željka Krnčevića i Emila Podruga, a o tom svjetski poznatom arheološkom lokalitetu govorili su Toni Brajković, Ante Rendić Miočević, sin Duje Rendića Miočevića i Ivan Mirnik koji je na njemu radio prije pedeset godina.

Izložbu je otvorio šibenski gradonačelnik dr. Željko Burić. Ona je multimedijalna pa je taj arheološki lokalitet predstavljen kroz nalaze, fotografije i kratke tekstove te projekciju filmova o tijeku iskapanja na njemu.

Arheološki lokalitet Danilo svjetski je poznat zbog nalaza iz doba prapovijesti zbog kojih je jedno razdoblje po tom području i nazvano danilskom kulturom, a i jedan je od rijetkih lokaliteta na kojem se može pratiti kontinuitet života od prapovijesti preko antike do srednjeg vijeka, kako je naglasio arheolog Ante Rendić - Miočević koji je za njega i emotivno vezan jer je od malih nogu tu dolazio s ocem. Danilo je kao lokalitet bio poznat još u 19 stoljeću, ali su prvi nalazi, ostaci grobova i arhitekture pronađeni 1949. godine prilikom izgradnje Zagorskog vodovoda. Od 1951. godine počinju sustavna istraživanja koje je upravo vodio akademik Duje Rendić - Miočević. Šezdesetih godina su istraživanja nastavljena i na njima su radile velike ekipe arheologa, među kojim je bio i sada umirovljeni arheolog Arheološkog muzeja u Zagrebu Ivan Mirnik koji je sinoć evocira uspomene na tadašnja iskapanja i rad na terenu na Danilu.
Ante Rendić - Miočević također nije krio emocije, pogotovo kada je vidio prve filmove o iskapanjima na Danilu koje je kao mladić upravo on snimio kamerom koju je kupio od prvih honorara. Pohvalio je Vodič kao publikaciju koja široj publici približava arheološki lokalitet na Danilu i njegov značaj, a donosi i historijat iskapanja na njemu.

Otvarajući Izložbu gradonačelnik Burić je kazao kako je valorizacija baštine i povijesnog naslijeđa za Hrvatsku posebno važna sada kada je postala dio Europske unije jer bez toga, kako je naglasio, naša sudbina može biti upitna. Primijetio je i kako nije dobro to što nije do sada napravljeno gotovo ništa da se arheološki lokalitet na Danilu prezentira i građanima, ali i turistima.

Sinoć otvorena izložba i objavljeni vodič korak su naprijed k tom cilju, a Muzej grada Šibenika, kako se sinoć čulo, namjerava na Danilu urediti stalni postav.

Iz kategorije: Kultura