Datum objave: 02. Rujan 2013

Četiri premijere HNK Šibenik u novoj kazališnoj sezoni

Diana Ferić
Diana Ferić

Četiri premijere i šest starih predstava iz vlastite produkcije bit će, uz različita gostovanja, prikazani u kazališnoj sezoni 2013./2014. Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku. Tako će nakon duže vremena na kazališnim daskama u Šibeniku biti postavljeno jedno Brešanovo djelo i to Veliki manevri u tijesnim ulicama koje će režirati njegov sin Vinko, ali i lutkarska predstava „Malo veliko kvrgavo drvce Šibenčanina Omera Taka, a koju će režirati također jedna Šibenčanin, Zoran Mužić. Time će biti oživljena tradicija lutkarstva u Šibeniku. „To je već vrlo seriozan program i možemo govoriti i pravom kazališnom životu u Šibeniku“, ocijenila je Nera Gojanović, ravnateljica šibenskog kazališta na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen repertoar u novoj kazališnoj sezoni Kazala je i kako je posebno veseli postavljanje Brešanove drame na kojoj će, kako je istaknula, raditi dva diva iz obitelji Brešan.

Sezonu će otvoriti premijerno prikazivanje opere „Okretaj zavrtnja koja nastaje u koprodukciji s riječkim narodnim kazalištem Ivana pl. Zajca. Od šibenskih snaga u njoj nastup Nera Gojanović Kljajić kao solistica, kostimografkinja je Sara Lovrić Caparin, a inspicijent je Serđo Mioč. Asistentica redatelja je, valja istaknuti, poznata hrvatska baletna umjetnica Snježana Abramović Milković koja je rođena u Šibeniku i u njemu je provela djetinjstvo. Riječ je o operi Benjamina Brittena kojom će ta da kazališta, jedina u Hrvatskoj obilježiti obljetnicu njegova rođenja. „Prema programu rada HNK Šibenik koje je prihvatilo Gradsko vijeće naša je obveza barem jednom u četiri godine postaviti jedno glazbeno scensko djelo“, napomenula je Nera Gojanović Kljajić.

Četvrta premijera koja će biti održana u svibnju je predstava Krik, Zlatka Krilića koju će raditi u koprodukciji s virovitičkim kazalištem i Lutkarskim kazalištem iz Zadra.

Na daskama šibenskom teatra bit će prikazano i devet gostujućih predstava u pretplati koja je i ove godine planula. To su: Nemirne noge, teatra Exit, Srce veće od ruku PlayDrame iz Splita, Braća Karamazovi u izvedbi Kazališta Marin Držić iz Dubrovnika, Fine mrtve djevojke Kazališta Gavella, Jesenja sonata HNK Split, Od stoljeća sedmog Ludens teatra iz Zagreba, Gospoda Glembajevi u izvedbi HNK Zadar, Tatar manje je više i TNT s predstavom CYRANO te Figarov pir HNK Ivan pl. Zajc iz Rijeke.

U slobodnoj prodaji bit će još prikazana „Svećenikova djeca u izvedbi kazališta Kerempuh, Noć bogova Teatra Gavran, Plemena kazališta Planet art i Bobočka ili drugih sto stranica Filipa Latinovicza kazališta Moruzgva iz Zagreba te Prva žena/druga žena Teatra Rugantino.

Tu su i predstave za djecu te tri predstave namijenjene šibenskim srednjoškolcima. Šest je glazbenih programa u sklopu koncertne sezone te još nekoliko zanimljivih koncerata.

Željko Koloper, producent HNK Šibenik koji je govorio o gostujućim predstavama istaknuo je kako je i ove godine vladao veliki interes za pretplatu za dramski program te da vjeruje da će one koji se nisu uspjeli pretplatiti zadovoljiti predstave u slobodnoj prodaji.

 

Iz kategorije: Kultura