Datum objave: 25. Siječanj 2016

Društvene mreže mogu itekako biti korisne za (Šibenske) studente

Josip Kuštera
Josip Kuštera

 

Društvene mreže – ta mala oaza naših interesa, zabave, praćenja svega i svačega, ali uglavnom jedna velika crna rupa našeg vremena. Vječno osvježavanje naslovnice i beskrajno scrollanje u potrazi za novim postom, novom fotografijom, novom objavom. Radost i ushićenje novih notifikacija, poruka i tagova tjera nas da svaki dan sve više i više vremena provedemo na jednoj od mnogobrojnih društvenih mreža.

Imate li osjećaj da gubite vrijeme na „fejsu“, Twitteru, Instagramu, Pinterestu, Snapchatu, Tumblru ili nekoj drugoj društvenoj mreži i ništa korisnog vam one ne donose?
Razmislite opet. Društvene mreže su zapravo mnogo korisnije nego što bi većina nas uopće pomislila. Osim opće priznatih društvenomrežnih radnji kao što su lajkanje profilnih fotografija, komentiranja razno raznih statusa i dopisivanja one zapravo nude mnogo više.

 

Koje su to prednosti koji bi jedan student mogao izvući iz društvenih mreža?

1. Ukorak s nastavom
Grupe i grupni chatovi su kao stvoreni za ovo. Kao što uvijek postoje studenti koji baš nisu skloni praćenju predavanja i obaveza tako uvijek postoje i oni koji jesu. Hvala im što su takvi. Uploadanje skripti u grupe na Facebooku ili u mom slučaju downloadanje pokazalo se idealno za svladavanje gradiva, pogotovo ako ste u stisci s rokovima i jednostavno nemate vremena za traganjem za idealnom skriptom ili knjigom. Osim toga grupni chatovi gdje studenti dijele razne fakultetske informacije su savršen način da vam ništa ne promakne.

2. Važne obavijesti
Koliko je vjerojatnije da ćete važnu obavijest s fakulteta vidjeti prije na njihovoj Facebook stranici negoli na njihovoj web stranici? Puno. Nije ni čudo kad toliko vremena provedemo na društvenim mrežama. Označite bitne stranice i čak ćete dobiti obavijest kad izbace novu objavu. Mnogo je stranica koje biste trebali pratiti a među njima je i Studentski Centar koji redovno objavljuje aktualne studentske poslove. U ovakvim situacijama iznimno će vam koristiti ako dobijete obavijest prilikom novog posta jer se upravo brzina pokazala ključnom za dobivanje poslova.

3. Komunikacija s profesorima
Zamislite da vam profesor umjesto maila (kojeg nekad znamo čekati više dana a ponekad uopće ni ne dobijemo odgovor) jednostavno i brzo odgovori na tweet. Iako kod nas Twitter još nije popularan poput Facebooka u inozemstvu je on zapravo na prvom mjestu kad je u pitanju komunikacija u realnom vremenu. Pretpostavljam da bih onda koristio hashtag poput #kadćerezultati ili #odgođenopredavanje. U svakom slučaju vjerujem da bi komunikacija s profesorima bila brža i bolja.

4. Motivacija
Zašto ne biste, recimo board na Pinterestu iskoristili za pinove koje vam mogu pomoći pri učenju i svladavanju gradiva. Potražite boardove poput „Study tips“ i otkrijte nove strategije za bolje i učinkovitije učenje. Također možete potražiti slike koje se odnose na gradivo kojim se trenutno bavite i spremite ih na board, tako ćete se u svakom trenu moći prisjetiti nečeg važnog ili ponoviti gradivo. Mnogo je korisnih savjeta a board #Surviving final exams“ je jedan od njih.

5. Učenje
Na društvenim mrežama svakodnevno (ovisno o stranicama koje ste lajkali) možete pronaći razne korisne članke, objave, infografike, istraživanja i ostale korisne podatke koje vam mogu koristiti i koje je dobro za znati. Počevši od opće kulture do znanja vezanog za određeno područje ili direktno za vaš studij. Svakako brže i lakše od odlaska u knjižnicu i listanja ogromnih knjiga u potrazi za određenom informacijom. U ovu svrhu iznimno je koristan blog gdje možete naći specijalizirane stranice stručnjaka koji se bave određenom temom. Na blogovima također možete postavljati pitanja, davati savjete i povezivati se s osobama istog interesa.

 

Zato nemojte bespotrebno gubiti vrijeme na društvenim mrežama nego iskoristite sve njegove blagodati. Spojite ugodno s korisnim i uživajte. Ispitni rokovi nam kucaju na vrata a koristeći društvene mreže za učenje, komunikaciju i motivaciju osjećat ćemo se u najmanju ruku bolje nakon sati i sati provedenih na njima. 

Iz kategorije: Biti student u Šibeniku