Datum objave: 20. Siječanj 2014

Kefir, zašto je koristan i koje mlijeko koristiti kad ga konzumiramo

Anita Šupe
Anita Šupe

Zašto je kefir koristan

Kefiru se pripisuju mnogi pozitivni učinci kod velikog broja bolesti i bolesnih stanja, između ostalog:

  • djeluje kao najjače sredstvo protiv alergija i intolerancije na hranu; djeluje kao prirodni antibiotik;
  • smanjuje inflamatorne (upalne) bolesti kao što su reuma i artritis;
  • jača imunološki sistem i ubrzava zacjeljivanje tijela;
  • poboljšava probavu i pravilno iskorištavanje nutrijenata iz hrane;
  • liječi bolesti crijeva kao što su IBS ili SIC (sindrom iritabilnog crijeva), sindrom propusnosti crijeva, zatvor, proljev, nadutost;
  • pomaže kod bolesti želuca kao što su gastritis i čir na želucu;
  • čisti i detoksicira tijelo;
  • poboljšava funkciju jetre i djeluje protiv žučnih kamenaca;
  • pomaže kod srčano-žilnih oboljenja;
  • snižava šećer u krvi, visoki krvni tlak i visoke masnoće u krvi (trigliceride);
  • liječi gljivična oboljenja;
  • pomaže u zaustavljanju rasta malignih stanica;
  • normalizira metabolizam i time potpomaže gubljenje prekomjerne tjelesne težine;
  • pomaže kod nesanice i depresije;
  • pomaže kod bronhitisa i astme;
  • pomaže kod psorijaze i ekcema.

 

Koje mlijeko koristiti za kefir

Najbolje je za kefir koristiti svježe domaće mlijeko (kravlje ili kozje) ali u nedostatku takvog, kefir je koristan i od kupovnog mlijeka. Osobe osjetljive na mliječne proizvode obično dobro podnose kefir, jer se procesom fermentacije teško probavljive komponente iz mlijeka razgrađuju i predprobavljaju. Bakterije iz kefira razgrađuju mliječni šećer laktozu, zato ga mogu koristiti i oni koji ne podnose laktozu. Ako koristite kupovno mlijeko, preporučam ono pod nazivom ”svježe” koje je pasterizirano na nižoj temperaturi i ima kraći rok trajanja. ”Trajno” mlijeko s rokom trajanja od više mjeseci je pasterizirano na vrlo visokoj temeperaturi i postoji sumnja da se staro mlijeko kojemu je prošao rok trajanja ponovo pasterizira na ultra visokoj temperaturi (UHT) i vraća na police prodavaonica. Zato je takvo najpametnije izbjegavati. Što se tiče različitih proizvođača, ja uvijek imam više povjerenja u manje mljekare, jer veliki su se pokazali beskrupulozni u svojoj trci za profitom. 

Ali, nazad na kefir. Zrnca ste dobili od nekoga, podijelite ih dalje… Evo kako zrnca možete poslati poštom: malu količinu zrnaca (pola jušne žlice) stavite u najlonsku vrećicu za zamrzavanje. Dodajte malo mlijeka (2-3 žlice), stisnite vrećicu (istisnite zrak) i vežite čvrsti čvor. Sve skupa stavite u novu vrećicu, istisnite zrak i vežite čvor. Ponovite sve skupa još jednom s trećom vrećicom, za svaku sigurnost, dakle ako bi se vrećica rastrgla da se mlijeko ne izlije. Spakujte u kovertu sa zračnim jastučićima i pošaljite poštom – učinili ste dobro djelo :) 

 

 2. ZELENA KURA

Osjecate li se napuhnuto u stomaku i oteceno u tijelu? Osjecate li kronicni umor i nedostatak energije? Imate li stalnu potrebu za slatkim ili za grickanjem izmedju obroka? Ako ste potvrdno odgovorili na ova pitanja, vjerojatno je da imate problema zbog loseg izbora namirnica koje ne cine dobro vasem tijelu. 


Zelena Kura je jedna varijanta LCHF prehrane s nesto strozim izborom namirnica koji dovodi do svojevrsnog ciscenja organizma. Ovim nacinom prehrane rijesavate se bolova i napuhanosti u stomaku, kronicni umor nestaje i dobivate novi priliv energije. U tijelu se osjecate lakse i snaznije, te se i raspolozenje markantno popravlja. Imate li tvrdokorni visak kilograma kojeg se nikako ne mozete rijesiti, zelena kura ce vam i u tome pomoci. Muci li vas neodoljiva zelja za slatkim ili za grickanjem izmedju obroka, ili osjecate da nemate kontrolu nad svojim apetitom, tada je zelena kura upravo za vas jer se s ovim nacinom prehrane lijeci ovisnost o seceru i pretjerana potreba za jelom. 

Zelena kura znaci da nekoliko tjedana (a jos bolje par mjeseci) jedete hranu koja se sastoji od uglavnom zelenog povrca, proteina i masnoce. Dakle LCHF prehrana ali bez mlijecnih proizvoda i bez voca. Izbjegavaju se naravno sve namirnice bogate ugljikohidratima, secer, brasno, skrob, krumpir, slatki krumpir, riza, tjestenina, kruh kao i kod "obicnog" LCHF-a, ali se izbacuju i mljecni proizvodi i voce. Cilj zelene kure je da se zaustave procesi vrenja u tijelu do kojih dolazi zbog pretjeranog unosa ugljikohidrata i nepravilne ili nepotpune razgradnje namirnica u probavnom traktu. Ugljikohidrati u svim oblicima su hrana za kvasne gljivice, slicne onima koje koristimo kad pecemo kruh. Ove kvasne gljivice uzrokuju procese vrenja u tijelu, a otpadni produkti vrenja uzrokuju izmedju ostalog otecenost, umor, cak i poteskoce kod koncentracije. Osjecate li tezinu u glavi, otecenost u tijelu i kao da ste stalno pomalo prehladjeni, vrlo je moguce da imate previse kvasnih gljivica i procesa vrenja u tijelu. Cesti zenski problem je i gljivica Candida koju odrzavamo na zivotu secerima iz nase prehrane. Ovo se moze prekinuti samo potpunim izbacivanjem hrane za gljivice – ugljikohidrata, barem na neko vrijeme. 

Zelite li imati dobar rezultat trebate biti dosljedni. Ovo je cisti detox tijela koji stomaku daje toliko potreban odmor od procesa vrenja, poboljsava razgradnju i probavu hrane te pomaze tijelu da se vrati u balans. Vrlo brzo cete primijetiti rezultate, velike i pozitivne promjene za zdravlje, kao i ravan stomak. Iako zvuci radikalno, ipak nije tesko provoditi zelenu kuru zato sto nema osjecaja gladi. Kao i kod LCHF prehrane,  jedu se dozvoljene namirnice do sitosti. Dodatno zadovoljstvo nam cini i spoznaja da sa pravim izborom namirnica cinimo dobro sebi i svom tijelu. 

Zelenu Kuru je razvila Bitten Jonsson, specijalist i vodeca osoba u Skandinaviji za lijecenje ovisnosti o seceru. Kuru preporuca Sanna Ehdin, Ph.D. imunolog i nezavisni znanstvenik, predavac i pisac knjiga o samoizljecenju sa holistickim pogledom na zdravlje. Ako ranije niste bili na LCHF moguce je da cete prvih nekoliko dana osjetiti neke smetnje zbog promjene ”goriva” za tijelo, jer se tijelo "presaltava" sa trosenja secera za energiju na sagorijevanje masnoce. Moguce je osjetiti glavobolju i nedostatak energije nekoliko dana ali ovo brzo prolazi i poslije se osjecate samo sve bolje. 

Vrlo je jednostavno ici u kupovinu i pripremati hranu sa cistim namirnicama – sve ide puno brze! Bez lose savjesti mozete koristiti prirodne masnoce, sto omogucava da budete siti i sa manjom kolicinom hrane nego ranije. Osim toga se poboljsavaju koza i kosa, pamcenje i san, dobivate vise energije, radosti i vitalnosti. Probajte, nemate sto izgubiti (osim nekoliko kilograma viska i napuhnutog stomaka).

Iz kategorije: Istine i laži o hrani