Datum objave: 23. Svibanj 2014

PICULA:Štitio sam interese hrvatskh građana neovisno o političkim podjelama

Diana Ferić
Diana Ferić

Tonino Picula, bez obzira na neopravdano lošiju poziciju na izbornoj listi  Kukuriku koalciji od one koju je, po ocijeni mnogih zaslužio, i dalje je jedan od glavnih aduta te koalicije na predstojećim izborima za Europski parlament na koje izlazimo u nedjelju, 25. svibnja, ako ni zbog čega drugog onda zbog svog bogatog iskusta koje je sticao i proteklih godinu dana  kao zastupnik u tom parlamentu. Kao zastupnik sigurno ima dobar uvid i relevatne informacije da, kao  uostalom rođeni Šibenčanin ocjeni kako je šibenska regija do sada prošla kada je riječ o novcu Europske unije, kolika je važnost zastupnika u EU parlamentu i utjecaj kada je riječ o lokalnim projektima i što s tim u vezi mogu očekivati građanke i građani Šibensko - kninske županije o čemu smo s njim razgovarali za portal Šibenik News.

 

1. Je li Šibensko – kninska županija iskoristila mogućnosti koje je pružilo najprije pristupanje Hrvatske EU, a onda i ulazak u EU i koliko je za regije poput Županije bitno tko će i kako zastupati Hrvatsku u  EU parlamentu s obzirom na Vaša dosadašnja iskustva.

 

Republika Hrvatska je u svojoj prvoj godini članstva u Europskoj uniji te je prerano i politički nezrelo donositi finalne zaključke o tome koliko smo iskoristili članstvo u koje smo tek ušli. Sve nove države članice Unije su ostvarivale skromne rezultate u prvoj godini svog članstva, a smislenu i kvalitetnu evaluaciju za Hrvatsku ćemo moći napraviti tek nakon nekog vremena. Do tada, naravno, treba predano i aktivno raditi na tome da iskoristimo sve one prilike koje nam članstvo, ne daruje, već nudi. U ovom trenutku prema službenim podacima Ministarstva gospodarstva, Republika Hrvatska je povukla iz europskih fondova preko 800 milijuna kuna sredstava više nego je uplatila. Jasno je da neki pokušavaju manipulirati podacima i ostvariti jeftine političke poene ali, na sreću, provjerljivi podaci ih opovrgavaju i diskreditiraju.

 

Prostora za bolji rezultat uvijek ima no držim da građanke i građani Šibensko-kninska županije itekako mogu vidjeti beneficije Europske Unije. Primjerice, kroz IPA programe financira se izgradnja sustava vodoopskrbe i odvodnje u Kninu (15,7 milijuna eura) i Drnišu (6,5 milijuna eura), a slično je i u području zaštite okoliša gdje se nakon projekta prve faze Županijskog centra za gospodarenje otpadom Bikarac (8 milijuna eura) priprema druga faza

projekta vrijedna (14 milijuna eura). Moje sugrađanke i sugrađani u Šibeniku odnedavno uživaju i u prekrasnoj šetnici u kanalu sv. Ante čija je vrijednost prve faze projekta gotovo 1,5 milijun eura od čega se 69,76 % sufinanciralo sredstvima EU iz IPA IIIC programa. Tu je dakako i obnova tvrđave Svetog Mihovila vrijedna 10,2 milijuna kuna, od čega je Grad Šibenik milijun eura dobio iz IPA IIIc Fonda. Dakle, imamo razloga biti optimistični- radi se i može se.

 

2. Kao  EU parlamentarac  u proteklih godinu dana niste previše  obilazili Hrvatsku, ali ste se pobrinuli da ono najbolje od Hrvatske pa tako i Šibensko – kninske županije bude prezentirano u Bruxellesu. Što Vam je bio cilj i kakve su bile reakcije?

 

Moram korigirati netočnost informacije u ovom pitanju. Naime, u posljednjih deset mjeseci, koliko mi je trajao mandat, obišao sam više od 30 što većih što manjih sredina u Hrvatskoj ali i pozvao preko 100 sugrađanki i sugrađana u radne posjete u Bruxelles i Strasbourg. Dodate li tome moju redovitu komunikaciju preko web stranice, Twittera i Facebooka jasno vam je da sam imao izniman broj prilika doći do informacija iz prve ruke što mi posao artikulacije hrvatskih interesa i njihove zaštite uvelike olakšava.

 

Konferencija i izložba „Jadran – boje izvornosti“ na koje sam pozvao uljare, vinare i slastičare iz cijele Dalmacije pa tako i iz Šibenika, rezultat su upravo redovite komunikacije s ljudima i osluškivanje što muči naše proizvođače. Cilj projekta je bio umrežiti male proizvođače, pružiti im informacije o mogućnostima udruživanja i zaštite svojih proizvoda na europskoj razini te im dati priliku da predstave svoj asortiman u sjedištu Europske unije. Govorimo o tržištu vrijednom preko 15 milijardi eura na kojem Hrvatska ne participira s niti jednim prehrambenim proizvodom i cilj je potaknuti i pomoći našim proizvođačima da se uključe i iskoriste priliku koju nam nudi članstvo u Europskoj uniji.

 

3. Konkretno odgovorite, zbog čega bi građani, s obzirom na proteklu godinu dana i Vaš angažman glasali ponovno za vas i koji su Vaši osnovni ciljevi od kojih bi Šibensko – kninska županija mogla imati korist.

 

Nemam potrebu „prodavati“ sebe biračima jer moji su rezultati prepoznatljivi i govore dovoljno za sebe. Štitio sam uspješno interese hrvatskih građana u područjima od ribarstva preko poljoprivrede do zaštite potrošača i pri tome se nisam libio pružiti ruku ni preko linija političkih podjela. Ponosan sam na napravljeno i spremno dočekujem nedjelju na kojem će

birači i biračice valorizirati moj rad. Ako dopuste, u sljedećem mandatu nastavljam sa započetim u ovom a vezano uz, između ostaloga, zaštitu malih hrvatskih ribara, života na otocima te već spomenutu promociju malih proizvođača autohtonih hrvatskih proizvoda. Nastavljam i s angažmanom oko malih regionalnih aerodroma. Treba zaštititi tu jednu vrstu obiteljskog srebra koje Hrvatska ima. Osijek, Pula, Krk, Zadar, Split, Dubrovnik, Brač – sve su to aerodromi koji su iz različitih motiva građeni u vrijeme bivše države, među ostalim da bi se osnažila turistička industrija, a nužno je uzimati u obzir i ukupnu razvojnu i socijalnu korist koju zračne luke donose cijeloj regiji. Stoga sam reagirao na nacrt Smjernica za potpore manjim zračnim lukama, koje su ugrožavale budućnost malih regionalnih aerodroma i koje su naknadno izmijenjene, uvažavajući u obzir njihove posebnosti i značaj.

To dakako, nije nikakva zatvorena lista prioriteta. Kao i do sada, uvijek ostajem otvoren za rješavanje problema na koje mi se skrene pozornost i tu također računam na građanke i građane Šibensko-kninske županije. Moja vrata su uvijek otvorena.

Iz kategorije: Hrvatska