Datum objave: 26. Ožujak 2014

Pretvorite ostake voća i povrća koje sada bacate u kvalitetni biokompost

Diana Ferić
Diana Ferić

Bio-otpad iz kuhinje, ostaci od pripreme hrane, voća i povrća) čini gotovo trećinu kućnog otpada. Mi ga danas u domaćinstvima uglavnom bacamo, a riječ je vrijednoj sirovini  za proizvodnju kvalitetnog biokomposta.

 

Bio-otpad iz kuhinje stavljajte u posebno izrađenu kantu za kuhinjski bio-otpad. Jednom dnevno posipajte sa posipom bokashi.

 

Kad kantu napunite sa bio-otpadom iz kuhinje (četveročlanoj obitelji potrebno je cca 1 mjesec, zapremnina je samo 16 l) pustite da stoji još 14 dana. Uporabom posipa bokashi bio-otpad u kanti fermentira, zbog čega ne trune i nema neugodnog mirisa. Držati ju možete u kuhinji.

Zakopajte bio-otpad iz kante na vrtu. Za samo mjesec dana pretvorit će se u prvoklasan humus. Tako dobivenim humusom možete saditi cvijeće u cvjetne posude, gnojiti vrt, voćnjak, vinograd ili travnjake. Isprazniti ju možete i u smeđi spremnik za bio-otpad. 

Kod procesa fermentacije nastaje fermentacijska tekućina koju ispraznite kroz pipac na dnu kante 1-2x na tjedan. Fermentacijsku tekućinu upotrebljavajte za zalijevanje vaših biljaka u domu i na vrtu. Možete ju koristiti i za čišćenje odvoda u sudoperu i umivaoniku.

Jedna od mogućnosti za taj postupak je korištenje kanti Organko.

 

Iz kategorije: Dokolica i rekreacija