Datum objave: 23. Siječanj 2024

Šibenska policija otkrila četiri osobe koje su utajile porez, poticale na počinjenje kaznenih djela i zlouporabile povjerenje u gospodarskom poslovanju.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

U Službi kriminalističke policije, Odjelu gospodarskog kriminaliteta i korupcije, dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 46-godišnjakinjom, 37-godišnjakinjom, 50-godišnjakom i 60- godišnjakinjom osumnjičenima za povredu obveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, utaju poreza ili carine i zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju. Provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno kako je osumnjičena 46-godišnjakinja u svojstvu odgovorne osobe trgovačkog društva  sa sjedištem u Šibeniku  zajednički i dogovorno na traženje 50-godišnjaka, 37- godišnjakinje i 60-godišnjakinje odgovornih osoba trgovačkog društava sa sjedištem u Zagrebu s ciljem pribavljanja znatne protupravne imovinske koristi 2016. godine na račun trgovačkog društva sa sjedištem u Zagrebu, izvršila uplatu u ukupnom iznosu od 337 498 kuna za nabavku robe za potrebe istog društva, koja nikad nije isporučena.
Nadalje, po zajedničkom dogovoru i na traženje 50-godišnjaka, 46-godišnjakinja je raskinula ugovor o suradnji sklopljen s istim društvom, fiktivno sklopila ugovor o zajmu kao način povrata novčanih sredstava uplaćenih za neisporučenu robu, koji ugovor  o zajmu 50-godišnjak kao odgovorna osoba nije potpisao i nije nikad izvršio povrat novca, a isti ugovor nije evidentiran u poslovnim knjigama trgovačkog društva sa sjedištem u Šibeniku.
Daljnjim istraživanjem je utvrđeno da po dospijeću ugovora o zajmu, u vrijeme kada je trgovačko društvo iz Zagreba bilo sposobno za plaćanje, osumnjičena 46-godišnjakinja nije pokrenula niti jedan postupak prisilne naplate niti se trgovačko društvo sa sjedištem u Šibeniku javilo kao vjerovnik trgovačkog društva iz Zagreba, već je potraživanje otpisala kao nenaplaćena potraživanja porezno nepriznata zbog stečaja i brisanja društva iz Zagreba, na koji način su os
umnjičeni trgovačkom društvu iz Zagreba, a na štetu trgovačkog društva iz Šibenika, pribavili znatnu protupravnu imovinsku korist u iznosu od 337 498 kuna, odnosno 44 793 eura, čime je 46-godišnjakinja počinila kazneno djelo zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju, a 37-godišnjakinja, 50-godišnjak i 60-godišnjakinja za poticanje na počinjenje kaznenog djela zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju.
Pored navedenog  je utvrđeno da je 46-godišnjakinja u svojstvu odgovorne osobe trgovačkog društva sa sjedištem u Šibeniku, s ciljem izbjegavanja plaćanja poreza na dodanu vrijednost po računu/otpremnici trgovačkog društva iz Zagreba i pribavljanja protupravne imovinske koristi za trgovačko društvo u Šibeniku, u obrascu prijave poreza na dodanu vrijednost za 12. mjesec 2016. godine iskoristila pravo na odbitak pretporeza u iznosu od  67 499 kn, te nakon što roba nikad nije isporučena i nakon što je poslovni odnos s trgovačkim društvom iz Zagreba raskinut, nije izvršila korekciju obveze poreza na dodanu vrijednost iz čega proizlazi da je netočno prikazanim podacima umanjila iznos obveze trgovačkog društva iz Šibenika po osnovi poreza na dodanu vrijednost te neosnovano iskoristila pravo na odbitak pretporeza u iznosu od 67 499 kn, na koji način je trgovačkom društvu pribavila protupravnu imovinsku korist u iznosu od 67 499 kn, odnosno 8 958 eura te u istom iznosu oštetila Ministarstvo financija RH. Ovakvim postupanjem je trgovačko društvo iz Šibenika na štetu Ministarstva  financija za sebe pribavilo protupravnu imovinsku korist u iznosu od 67 499 kn, odnosno 8 958 eura, a na koji način je prijavljeno trgovačko društvo  odgovorno za kazneno djelo utaja poreza ili carine.
Daljnjim istraživanjem je utvrđeno da su 37-godišnjakinja u svojstvu odgovorne osobe trgovačkog društva iz Zagreba i 60-godišnjakinja u svojstvu stvarne voditeljice poslovanja tog trgovačkog društva počinile kazneno djelo povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga na način da u vremenskom razdoblju od 2016. godine do 2018. godine nisu vodile poslovne knjige, nisu sastavljale i predavale poslovna izvješća koja su bile dužne sastavljati i predavati na Fina-u, niti su  čuvale poslovnu dokumentaciju društva na koji način su onemogućile uvid u iznose i vrstu ostvarenih prihoda i rashoda društva.
Protiv osumnjičenika podnesena je kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku.

Iz kategorije: Crna kronika