Datum objave: 12. Listopad 2019

Šibenik je treću godinu domaćin filmskog ekološkog festivala koji nosi poruku "Priroda vas promatra"

Diana Ferić
Diana Ferić

Treći Green Eye, filmski festival o zaštiti okoliša i očuvanju prirode posvećen zaštiti vode, otvoren je u petak, 11. listopada 2019. u 19:30 u izložbenoj dvorani Muzeja grada Šibenika.

 

Ekologija je u posljednje vrijeme u fokusu svjetske javnosti. Upravo u tom ozračju održava se i treći Green Eye Festival – Nature is Watching You, filmski festival o zaštiti okoliša i očuvanju prirode, odnosno biljnog i životinjskog svijeta, čiji je cilj podizanje svijesti o ekološkim izazovima s kojima se suočava naša civilizacija, a to su globalno zatopljenje, zagađenje okoliša i izumiranje ugroženih vrsta.

 

Tijekom tri dana festivala posjetitelje očekuju tri filma na temu zaštite okoliša, kojima su autori neki od najpoznatijih producenata i režisera, edukativne panel-rasprave nakon projekcije filmova te glazbeni program i druženje u kojem će posjetitelji u opuštenom ugođaju moći prokomentirati te važe teme.
 

 

Tema ovogodišnjeg izdanja Green Eye Festivala jest voda. Pravo na pitku vodu osnovno je ljudsko pravo, ali je ona i jedan od najugroženijih resursa. Za Javnu ustanovu „Nacionalni park Krka“, koja upravlja vodama rijeke Krke i brine se o njima, ta je tema osobito važna. Sa svojim pritocima rijeka Krka čini nadzemni slijev površine 2 450 km² a s hidrogeološkim slijevom zauzima područje od 2 650 km².
Prvog dana Festivala prikazan je film Planet Ocean redateljskog dvojca Yanna Arthusa-Bertranda i Michaela Pitiota, u kojem su sudjelovali neki od vodećih podvodnih snimatelja, oceanografa i biologa. Film potiče ljude da promijene način na koji doživljavaju oceane i da očuvanje i upravljanje oceanima shvate kao odgovornost koju moraju dijeliti svi stanovnici Zemlje. Planet Ocean nastoji objasniti neke od Zemljinih najvećih prirodnih misterija na svima razumljiv način. Film mladim ljudima govori o tomu da je održiviji svijet ne samo moguć, nego i dostižan. Dubok dojam ostavlja kombiniranje očaravajućih zračnih snimaka, na kojima je Arthus-Bertrand izgradio svoj ugled, s podvodnim snimkama nagrađivanog snimateljskog tima.

 

Druge večeri bit će prikazan nagrađivani dokumentarac RiverBlue, koji prati svjetski poznatog zaštitnika rijeka, Marka Angeloa, na putu koji otkriva mračne strane modne industrije. Putujući od najcjenjenijih do najzagađenijih plovnih putova na svijetu, gledatelji iza kulisa otkrivaju tragično zanemaren problem onečišćenja vode. Zbog kemikalija koje koristi u procesu proizvodnje i neodgovornog odlaganja otrovnog kemijskog otpada, industrija odjeće pridonosi uništavanju rijeke u cijelom svijetu. Tako i jedan od kultnih odjevnih predmeta, svima omiljene traperice, pridonosi zagađenju rijeka diljem svijeta.

 

Festival će zatvoriti film Anote's Ark redatelja, scenarista i producenta Matthieua Rytza. Republika Kiribati, otočna država u središnjem dijelu Tihog oceana, suočava se s nezaustavljivim podizanjem razine mora, koje će ubrzo progutati cijelo otočje. Tako će stanovnici Kiribatija uskoro postati prve izbjeglice u svijetu zbog klimatskih promjena. Mogu li ti ljudi opstati dok njihova zemlja nestaje jedno je od pitanja koje postavlja film. Dok Anote Tong, predsjednik Kiribatija, žurno pokušava naći način da zaštiti svoj narod, mnogi građani Kiribatija već traže sigurne luke u inozemstvu. U pozadini međunarodnih pregovora o klimatskim promjenama i borbe da se one priznaju kao pitanje ljudskih prava koje hitno treba riješiti Anoteova je osobna borba za spas nacije, isprepletena sa sudbinom Sermaryje, mlade majke šestero djece koja se odlučila s obitelji preseliti na Novi Zeland.
Kao što se često kaže, Kiribati su kanarinci na prvoj liniji fronta: što se dogodi njima, bit će sudbina i ostalih, koja će uslijediti. Zato nam se pridružite na Green Eye Festivalu, informirajte se i educirajte. Založimo se zajedno za promjenu koju želimo vidjeti u svijetu.
 

Iz kategorije: Županija info