Datum objave: 14. Kolovoz 2019

Obilježen Dan logoraša, Dan logora Knin i Prva razmjena logoraša u Tepljuhu

Diana Ferić
Diana Ferić

U Kninu i Tepljuhu jučer je obilježen Dan logoraša, Dan logora Knin i datum prve razmjene logoraša u Tepljuhu koja se dogodila u noći između 13. i 14. kolovoza 1991. godine. Tom prilikom slobodu su dočekala 54 hrvatska vojnika i policajca.

 

Prisjećanje na kalvariju logoraša i počast stradalima odali su bivši logoraši te brojni gosti i uzvanici Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora podružnice Sisačko-moslavačke županije koje je i ovaj put organiziralo okupljanje logoraša u Kninu i Tepljuhu. Obilježavanje Dana logoraša i Dana logora Knin održava se s ciljem promicanja istine o Domovinskom ratu i proživljenim patnjama logoraša. U logorima su hrvatski vojnici, policajci i civili bez ikakvih higijenskih uvjeta bili zatvarani te psihički i fizički mučeni. Mnogi od njih nisu dočekali razmjenu i izlazak na slobodu. Obilježavanjem njihovih patnji i stradanja odana im je počast i zahvala za žrtvu koju su podnijeli za stvaranje slobodne i neovisne Hrvatske.

 

Program u Kninu započeo je polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom za poginule, umrle i nestale logoraše i hrvatske branitelje uz zgradu stare bolnice u Kninu, a nastavljen na isti način uz spomenik pobjede Oluja '95 na Trgu Ante Starčevića u Kninu. Molitvu za poginule, umrle i nestale logoraše i hrvatske branitelje u Kninu predvodio je fra Mario Lemo.

Na Spomen obilježju Prve razmjene logoraša u Tepljuhu postavljena je nova spomen ploča, budući je nepoznati počinitelj 31. srpnja 2019. godine razbio spomen ploču koja je postavljena prije 10 godina.

 

U prigodnim govorima nazočnima su se obratili predsjednici podružnica Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Sisačko-moslavačke, Zadarske i Splitsko-dalmatinske županije Ivan Lipak, Radoslav Bobanović i Ivan Turudić, zamjenik župana Šibensko-kninske županije Nikola Blažević, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade, brigadni general Tihomir Kundid, ujedno i izaslanik potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra obrane Damira Krstičevića te državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac u svojstvu izaslanice predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.
 

Zamjenik župana Nikola Blažević pozdravio je nazočne i pohvalio ustrajnost Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora u organiziranju obilježbi kojima se promovira istina o Domovinskom ratu. Pohvalio je trud i rezultate koje postiže Vlada Republike Hrvatske u dijelu poštovanja prava hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, a sve kritike koje dolaze iz reda onih koji su dali najviše za slobodu hrvatske domovine nazvao iskrenim i dobrodošlim u cilju postizanja još boljih rezultata na putu Republike Hrvatske ka društvu blagostanja.

 

Obilježavanje Dana logoraša i Dana logora Knin održano je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

 

Iz kategorije: Županija info
Označeno u: