Datum objave: 10. Srpanj 2019

Šibenik, Skradin i Županija sudjeluju u formiranju Kulturne rute u čast Nikole Tesle, prve EU rute u Hrvatskoj

Šibenik, Skradin i Županija sudjeluju u formiranju Kulturne rute u čast Nikole Tesle, prve EU rute u Hrvatskoj
Diana Ferić
Diana Ferić

Šibensko - kninska županija te gradovi Šibenik i Skradin potpisnici su Povelje o suradnji Nikola Tesla Network – Mreža Nikola Tesla cilj koje je formiranje prve europske kulturne rute s polazištem iz Hrvatske inspirirane ovim velikanom,a potpisana je u sklopu trodnevne manifestacije održane povodom proslave 163. obljetnice rođenja velikog znanstvenika u Memorijalnom centru Nikole Tesle u Smiljanu

 

Sudionici tog projekta i potpisnici povelje su i Ministarstvo turizma, Ličko – senjska županija, Karlovačka županija, gradovi Gospić, Karlovac, Ozalj,Hrvatska turistička zajednica, Hrvatska gospodarska komora, muzeji, instituti, te brojne obrazovne institucije. Kulturnu rutu Nikola Tesla inicirala je Hrvatska udruga za turističke i kulturne rute „Tur Kultur“, Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ i Turistička zajednica Ličko-senjske županije, uz podršku Ministarstva turizma.

 

Svi potpisnici Povelje, već su se ranije angažirali na tom slojevitom projektu kulturne rute koja bi krenula iz malog Smiljana u Lici i prošla svim zemljama u kojima je Tesla proveo dio života, a što uključuje promociju destinacije, prekograničnu suradnju, istraživanje, edukacije, kulturnu suradnju, turističku ponudu i niz drugih segmenata.

 

„Nakon potpisivanja Povelje slijedi osnivanje Udruge Nikola Tesla Network koja će prikupiti svu potrebnu dokumentaciju za certifikaciju rute pri Institutu za europske kulturne rute Vijeća Europe. Prva ruta s polazištem iz Hrvatske posvećena je znanstveniku koji zaslužuje svu našu pozornost s obzirom na značaj koji ima u svijetu. Ruta će generirati porast turističkog prometa u krajevima kojima prolazi u Hrvatskoj i inozemstvu“, istaknuo je Frano Matušić, državni tajnik u Ministarstvu turizma i predsjednik Radne skupine Nikola Tesla Network – Mreža Nikola Tesla.

Inicijatori vjeruju da će njihov projekt dati doprinos brendiranju i promociji ne samo Hrvatske već i svih zemalja na ruti, ali i proširenju svijesti o tome kako je Nikola Tesla jedan od najpoznatijih hrvatskih iseljenika te europskih i svjetskih znanstvenika.

 

„Smatrali smo da treba pokrenuti rutu Nikola Tesla gdje bi Hrvatska kao Teslina domovina bila njezin inicijator i nositelj, ali i prva točka na toj ruti, i to ne samo Smiljan kao Teslino rodno mjesto, nego i Gospić i Karlovac kao mjesta primarnog obrazovanja, Zagreb kao grad kojem je Tesla ponudio elektrifikaciju, Skradin u kojem je smještena prva europska hidroelektrana, Ozalj kao mjesto najstarije hrvatske kontinentalne hidroelektrane, Šibenik kao prvi grad u svijetu koji je dobio izmjeničnu struju za svoja postrojenja. Na ruti će biti i Graz, Prag, Budimpešta i Maribor, te Pariz i Strasbourg, gradovi u kojima se Tesla školovao, imao prve poslove i izume. Tu su svakako i New York, grad u kojem je Tesla postao znanstvenik svjetskog glasa, a dio rute su i slapovi Niagare i Colorado Springs. Tko želi uvijek se može priključiti ovom jedinstvenom projektu“ pojašnjava Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj Klub članova „Selo“.

Projekt bi, prođe li na Vijeću Europe, najranije u svibnju slijedeće godine dobio certifikat Kulturna ruta Vijeća Europe 2020. Navedeno će označiti i start za brojne domaće i međunarodne gospodarstvenike, kulturne djelatnike, znanstvenike i mnoge druge, kojima će ruta ostati inspiracija za izradu novih turističkih itinerara, ali i za nova istraživanja i nove kulturne prekogranične projekte.

FOTO:Josip Durdov
 

Iz kategorije: Županija info