Datum objave: 24. Travanj 2019

JEDRIMA PROTIV DROGE: U Murter na najveću Lions regatu na svijetu dolazi 51 posada

Diana Ferić
Diana Ferić

Ivan Soža, Ante Bašić, Frano Baica, Denis Vlahov i Zoran Cvitan  te skiper Hrvoje Duvančić, posada Lions kluba Šibenik, sudjelovat će na najvećoj međunarodnoj Lions humanitarnoj regati u svijetu u kojoj će jedriti više od 500 članova Lions klubova iz cijelog svijeta. Štoviše, šibenski Lionsi pokušat će ponoviti uspjeh iz 2011. godine kada su bili pobjednici te spektakularne humanitarne regate koju od 1998. godine organizira Lions Distrikt - 16 Hrvatska.

 

Domaćin 21. Lions regate "Jedrima protiv droge" treći put za redom su Murter i općina Murter - Kornati. Za sudjelovanje na toj jedinstvenoj regati prijavila se ove godine 51 posada i to iz Albanije, Austrije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Estonije, Francuske, Hrvatske, Italije, Japana, Libanona, Mađarske, Nizozemske, Njemačke, Rumunjske, Slovenije, Švedske, Srbije, Velike Britanije. Procjenjuje se da će na brodovima biti više od 500 jedriličara koji će se u Murteru okupiti danas, a regata će biti održana sutra i prekosutra (u četvrtak i petak 25. i 26. travnja).

Tradicionalna humanitarna regata Jedrima protiv droge koju je osmislio i koju organizira Distrikt - 126 Hrvatska pravi
jedna je od najpoznatijih i najuspješnijih akcija borbe protiv ovisnosti protiv i pomaganja potrebitima. U dosadašnjih 20 regata prikupljeno je više od dva milijuna kuna koje su dobile udruge koje se bave prevencijom ovisnosti o drogama.

Lions klub najveća je humanitarna organizacija na svijetu. Okuplja više 1,5 milijuna volontera. Lionsi pomažu slijepima i slabovidnima, podržavaju inicijative prekida nasilja između mladih, hrane gladne, bore se protiv globalnih epidemija kao što je dijabetes, pomažu područjima pogođenim prirodnim katastrofama i predani su zadovoljavanju potreba na lokalnoj i globalnoj razini.

Lionsi Hrvatske organizirani u 59 klubova koji imaju 1230 članova. Svojim nesebičnim humanitarnim i volonterskim radom
pomažu velikom broju škola, bolnica, udrugama slijepih, invalida kao i mnogobrojnim pojedincima u nevolji. U Hrvatskoj su do sada financirani brojni projekti kao što je Očna banka, Centar za obuku pasa vodiča, obnova osnovnih škola u Gunji nakon poplave, bolnica za bolesti dišnih organa u Crikvenici i brojni drugi projekti.

Član velike svjetske obitelji Lionsa je i šibenski Lions klub koji je ove godine proslavio 20. obljetnicu postojanja. Osnivanje Kluba inicirali su Ivo Brešan, Zlatko Maruna, Ivan Rude, Vice Vukov i Ivo Livaković, a njegov prvi predsjednik, bio je književnik Ivo Brešan. Kroz ta dva desetljeća šibenski su Lionsi pomagali gdje god je bilo potrebno. Pružili suznačajne potpore Općoj bolnici Šibenik, Domu zdravlja Drniš, Udruzi slijepih Šibensko-kninske županije, Udruzi za promicanje inkluzije, Centru za odgoj i obrazovanje „Šubićevac“ iz Šibenika, Zakladi „Kornat“, Centru za beskućnike u Šibeniku, osnovnim školama i pojedincima.

 

Lions klub Šibenik organizirao je koncert „Pjesmom protiv mina“ u Šibenskom kazalištu, čiji je ukupni prihod bio namijenjen razminiranju terena u Skradinskom zaleđu. Velikom akcijom na koju su šibenski Lionsi posebno ponosni, štićenicima u Zajednici „Mondo Nuovo – Novi svijet“ – Komuna Sv. Ante Padovanskog u Nuniću, pružena je pomoć u uređenju sanitarnog čvora. Svoj humanitarni kontinuitet šibenski Lionsi posljednjih četrnaest godina potvrđuju organizacijom Noći mladog vina s koje je cjelokupni prihod namijenjen pojedincima ili institucijama kojima je potrebna humanitarna pomoć.
Šibenski Lionsi tradicionalni su sudionici regate „Jedrima protiv droge“, koju organizira Lions Distrikt 126 - Hrvatska. a zahvaljujući tome, šibenska Udruga “Prijatelj”, koja pruža pomoć u rješavanju problema ovisnosti o drogama, dobila je značajnu novčanu potporu.  

Iz kategorije: Županija info