Datum objave: 15. Rujan 2018

Predstavnici norveškog okruga Vesfold oduševljeni razvojem Općine Primošten i njezinog turizma

Diana Ferić
Diana Ferić

Predstavnici norveškog okruga Vestfold, predvođeni zamjenikom župana Kareom Pettersenom stigli su u Primošten kako bi se upoznali s iskustvom te općine u razvoju turizma i primijenili ga u svom okrugu. Primili su ih načelnik Stipe Petrina i zamjenik načelnika Jerko Prgin. Primošten je prema ocjeni norveškiih medijima jedna od top 5 turističkih destinacija (Norvegian newspaper Aftenposten) pa je inicijativa za taj susret došla upravo iz okruga Vestfold,a potaknulo ih je i to što Kare Pettersen već 12 godina ljetuje u Primoštenu te je sam svjedok njegovog razvoja. . U izaslanstvu su Hans Hilding Honsvall, pročelnik za promet i prostorno uređenje županije i još 7 delegata, zastupnika predstavničkog tijela okruga Vestfold te pročelnik zadužen za područje gospodarstva i turizma,

Okrug Vestfold je turistička regija i ljetna destinacija brojnih Norvežana,a goste iz Norveške zanimao je model razvoja Općine Primošten i način vođenja općinske turističke zajednice.

Kare Pettersen naglasio je oduševljenje komunalnim rješenjima u općini, uređenju mjesta i prometa, popratnim sadržajima, uređenošću plaža i trudom koji je vidljiv na poboljšanju turističke ponude, doznajemo od Iris Ukić Kotarac, pročelnice Jedinstvenog upravnog odjela Općine Primošten.

 

„Da je Primošten, kod Norvežana, izrazito popularna destinacija potvrđuje i činjenica da su brojne obitelji, umjesto privremenog smještaja u Primoštenu, odlučile imati nekretninu u svom vlasništvu. 2016. godine, u predjelu Rupe u Primoštenu, izgrađeno je čak 6 zgrada s po 4 apartmana popularno nazvanih „norveške vile“ a ulice su nazvane „Ulica Kraljevine Norveške I i II“, kaže ona.
Na sastanku je bilo riječi i o poreznom sustavu Republike Hrvatske, sredstvima koja ostaju na raspolaganju lokalnoj samoupravi, stranačkom sustavu, izazovima i problemima s kojima se općinska uprava, predvođena nezavisnom političkom opcijom susreće u svom svakodnevnom radu, ali i o gospodarskoj situaciji i utjecaju EU na život i rad građana Hrvatske.

 

 

Zbog zapaženih rezultata i cjelokupnih uspjeha Općine Primošten u turizmu 2011. godine Stipi Petrina dodijeljena je prestižna međunarodna turistička nagrada za doprinos razvoju turizma – “PREMI PER IL TURISMO ALLA CARRIERA” (nagrada za životno djelo za turizam).
Nagrada je dodijeljena u talijanskom gradu Lecce, u okviru 47. Međunarodnog festivala turističkog filma, pod visokim pokroviteljstvom Girogija Naplitana, predsjednika Republike Italije.

 

Primošten je 2007. godine, u konkurenciji oko 16 000 mjesta i gradova, jedini izvan Europske unije osvojio prestižno međunarodno priznanje Zlatni cvijet Europe 2007. godine za najuređeniju europsku turističku destinaciju.
Godini dana kasnije Primošten je, po izboru gostiju, osvojio međunarodno priznanje Zlatni Interstas za najgostoljubiviju europsku destinaciju.
Tu Općinu od 2001. godine vodi nezavisna politička opcija na čelu sa Stipom Petrinom.
 

Iz kategorije: Županija info