Datum objave: 04. Kolovoz 2018

Kulturni događaj u srcu Zagore:Izložba slika Boška Kedže u Planjanima Donjim

Diana Ferić
Diana Ferić

„Slikom i pričom u Zagori“, naziv je izložbe slika Boška Kedže koja je jučer otvorena u Planjanima Donjim i to na neobi;nom mjestu - u privatnoj kući njegovog rođaka Ivice Kedže.

Bila je to i svojevrsna promocija neobjavljene zbirke priča Boška Kedže, „Kolovoz u Zagori“ koja sadrži uglavnom priče o ljudima tog dijela zagore i njihovih dogodovštinama koje je Kedžo čuo od svojih zemljaka, a na otvaranju izložbe pročitao je svoju priču „Državni neprijatelj“ koja govori o posjetu Drnišu i miljevačkim Bogatićima neposredno nakon VRA Oluje i sjećanjima na školske dane koje je proveo u Drnišu koja su mu navirala dok je s prijateljem prolazio tim tada pustim i srušenim grdom. Poruka priče je da nikad ne smijemo zaboraviti što je srpski okupator napravio, ali da moramo oprostiti zbog samih sebe.

 

„Odlučio sam postaviti ovu izložbu u mom rodnom selu kako bi ga malo oživio i ljudima, koji rijetko ili nikako imaju priliku odlaziti na izložbe približiti likovnu umjetnost. Ja već dugom živim u Istri, ali moja Zagora je duboko u meni i jedna čekam doći u svoje selo. Želio sam svojim slikama i pričama dočarati taj duh i dušu Zagore i našim ljudi“, kazao nam je Boško Kedžo. Na otvaranju izložbe je o Zagori koja je dala brojna velika imena od Jakova Gotovca, Ivana Meštrovića , Krste Odaka do Ivana Aralice govorio prof. Ivan Burić koji je istaknuo da je vrijednost Kedžinih radova u tomu što je iz duše dao prikaz Zagore.
Taj kulturni događaj u srcu Zagore nije prošao bez glazbene baštine koja je isto tako njezin duh i duša - pa je na diplama diplio Šime Kedžo, a nekoliko poznatih dalmatinskih pjesama otpjevao je mr.sc. Vinko Kalauz koji je također iz tog kraja.

 

 

 

Slike i priče Boška Kedže koji od 1980. godine živi u istri, u gradu Buzetu, emotivni su omaž zagorskom zavičaju i rodnoj grudi koji je, čak i za neusporedivo veće sredine, privukao respektabilno brojnu publiku koja mu je svojim zanimanjem za njegov umjetnički rad dala snažnu podršku i uz to pokazala koliko je Zagora daleko od predrasuda o njenom siromaštvu i zaostalosti.

Boško Kedžo nije nepoznato ime u likovnom životu Hrvatske. Do sada je imao desetak samostalnih izložbi slika, a redovno kao autor sudjeluje i na izložbama slika članova Likovne radionice Buzet. Slikarstvom se bavi već više od 35 godine, a prve je izložbe imao s članovima likovne sekcije Narodnog sveučilišta „Augustin Vivoda“ u Buzetu u čijem je osnivanju sudjelovao.

 

 

 

Motivi Kedžinih slika i bit njegove umjetnosti su vedute Zagore kojima dominiraju planine Moseć i Promina, masline, putovi i suhozidi, modro nebo Zagore kojim dominira snaga sunca. Njegovim slikama, suprotno očekivanjima onih koji ne poznaju Zagoru, ne dominira sivilo kamena i krša. Njegovi pejzaži su zeleni zlatni, a njima paradoksalno, dominiraju ljudi iako ih ni na jednoj od njegovih slika nisu prisutni. To je zato što je fokusiran na djela njihovih ruku i plodove truda pa se na njegovim slikama Zagora ne doima pusta i napuštena.
 

Iz kategorije: Županija info