Datum objave: 06. Srpanj 2018

Šibensko - kninska županija ipak konkurira za centar komepetncija u strojarstvu,a ne u turizmu kako se planiralo

Diana Ferić
Diana Ferić

Unatoč tomu što je još prije četiri godine iniciran projekt po kojem je u Šibeniku, tada se govorilo na lokaciji bivše vojarne Ante Jonić, trebala biti izgrađena nova Turističko – ugostiteljska škola kao regionalni centar kompetencija u turizmu i ugostiteljstvu Šibensko – kninska županija je na poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja za kandidiranje ustanova za strukovno obrazovanje za imenovanje regionalnim centrima kompetentnosti kandidirala Industrijsko obrtničku školu za centar kompetencija u strojarstvu. Županija u tomu nije imala slobodu izbora jer je u međuvremenu, u svibnju ove godine, Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo odluku o mreži regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju, a Republika Hrvatska je podijeljena u pet regionalni područja. Šibensko-kninska županija ušla je u jedno regionalno područje zajedno s Splitsko-dalmatinskom i Dubrovačko-neretvanskom županijom. U toj podijeli namijenjen joj je centar izvrsnosti u strojarstvu, a ostalim dvjema dalmatinskim županijama ostavljen je turizam.

 

Zadarska županija je priključena regionalnom području s Primorsko – goranskom županijom. Takva podjela za Šibensko – kninsku županiju nije ni loša jer nas okreće prema proizvodnji,a ne isključivo i samo prema turizmu.

 

Inače, početkom 2015. godine šibensko – kninski župan Goran Pauk je javnosti predstavio projekt centra kompetencija u turizmu i ugostiteljstvu „Mandalina“ s namjerom da se aplicira na fondove Europske unije.

 

 

„Nova turističko ugostiteljska škola „Mandalinau biti nije nova škola već centar kompetencija koji će pružiti sve potrebne uvijete za školovanje kadrova u turizmu, omogućiti nove obrazovne kurikulume i stvaranje ambijenta za inovativne modele obrazovanja. Cilj je stvoriti takvu obrazovnu instituciju iz koje će izlaziti kuhari, konobari, somelijeri sa znanjem i vještinama na višoj razini nego što ih daje sadašnji obrazovni sustav.Takva škola u sa šibenskim Veleučilištem i budućim Sveučilištem uzdigla bi Šibenik na razinu regionalnog pa i nacionalnog središta obrazovanja stručnih kadrova“, kazao je tada župan Pauk.

 

Novi, izbor za centar kompetencija zasnovan je i na činjenici da Šibenik ima Poduzetničku zonu Podi na kojoj bi se trebala razviti ozbiljna industrijska proizvodnja,a tu je i Impol – TLM koji ima ambiciozne razvojne planove. Možda to i nije loše jer pokazuje da smo se na šibenskom području odmakli od isključivog oslanjanja na turizam i da se okrećemo proizvodnji.

 

 

U prvoj fazi, a sukladno dokumentu Mreže, regionalni centri kompetentnosti imenovati će se za: turizam i ugostiteljstvo, strojarstvo, elektrotehnika, informacijske i komunikacijske tehnologije, poljoprivreda i zdravstvo.
Industrijsko-obrtnička škola Šibenik jedina je strukovna škola na području županije prijavljena na natječaj za imenovanje regionalnih centara kompetentnosti koji je raspisalo

Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Za centre kompetencija iz fondova Europske unije osigurano je milijardu kuna. Kandidirana je 41 škola iz Hrvatske, a bit će ustrojeno oko 25 centara kompetentnosti.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak pojasnila je da centri kompetentnosti donose novu opremu strukovnim školama, nove kapacitete za učenike i učitelje, više konkretne prakse za učenike, ulazak učenika u svijet rada, tijesnu suradnju s poslodavcima te edukaciju učitelja.

 

Iz kategorije: Županija info