Datum objave: 18. Lipanj 2018

Što je znanje jednog uvaženog profesora prava prema samouvjerenosti šibensko - kninskog župana Pauka

Diana Ferić
Diana Ferić

Odnos političara u Hrvatskoj prema struci i znanju  najbolje je ilustrirao jučerašnji duel između šibensko – kninskog župana te predsjednika  Zajednice županija Gorana Pauka i uvaženog profesor s Pravnog fakulteta u Zagrebu Ivana Koprić, vodećeg stručnjaka za javnu upravu. Profesionalni političar Pauk ne samo da nije pokazao niti malo uvažavanja prema profesoru, njegovom znanju i stručno utemeljenim argumentima nego ga je stalno prekidao  ne dopuštajući mu da do kraja izgovori svoju misao. Prepotentno i bahato  ne želeći uopće čuti njegove argumente. Falilo je još samo da upotrijebi argument slile – opali mu trisku kako bi ušutio!

 

Političari zaista misle da su "popili svu pamet ovog svijeta" i da se u obrani svojih sinekura imaju pravo  istresati na sve koji ne misle kao oni, po principu "ako stručno utemeljene činjenice nisu u skladu s njihovim interesima tim gore po činjenice". A znamo iz kojeg vremena je to načelo!!!

 

Normalno je i očekivano da čovjek koji je svoju egzistenciju već više od 10 godina dobro i izdašno osigurao vodeći Šibensko – kninsku županiji (sjetimo se kada je na Facebooku napisao da mu je plaća od oko 16 000 kuna nedovoljna za život) i predsjednik Hrvatske udruge županija mora braniti opstojnost županija kao jedinica regionalne samouprave i opravdavati svrhu njihovog postojanja koju osim onih koji su u njima uhljebljeni malo tko vidi, ali ne baš na takav, pomalo nepristojan i bahat način. Prešao je i granicu pristojnosti prema uvaženom profesoru tretiraju to što on govori kao „krivu struku“.

 

„Pa zar je to moguće da netko danas govori o krivoj i pravoj struci. To je karakteristično za diktature“, uzvrati mu je profesor Koprić koji je nakon emisije na svom Facebook profilu napisao: „Ništa me više ne može začuditi, jer smo već imali rasprave na televizijama o cijepljenju kao uzroku zala i Zemlji kao ravnoj ploči. Zašto ne bismo raspravljali i o carevom novom ruhu - županijama koje su koordinirano kao temelj hrvatskog modela javnog upravljanja, dokazano najlošijeg u EU, krenuli hvalospjevima opisivati Vlada, Predsjednica Republike, svi župani i ... malo tko drugi. Davno smo mi kao struka rekli da je car gol i da novog ruha nema, da je on magla. Svi podanici, pardon građani to vide, Europska komisija to vidi, mi o tome pišemo dvadeset godina, utemeljeno na podacima i dokazima. Upitan o rezultatima županija moj današnji sugovornik nije imao što reći. Znakovito.
Ali, imao je potrebu pokušati me diskvalificirati koristeći izraz "prava" struka, implicirajući da ja u nju ne pripadam. Doista, ako je mislio na one koji im zdušno pomažu u oduševljenju carevim novim ruhom, a ima ih na najnevjerojatnijim mjestima - ne, ja nisam među njima. No, kad će se jednom podvlačiti crta moja me se djeca neće trebati sramiti. Za druge ne znam, a i nije mi važno. Moja su nastojanja vezana uz ljude s kojima živim, nikad uz vlastodršce. I da, ne dam se kupiti plaćenim projektima koji se ponekad od ponekog nude“.

 

A evo što je u toj emisiji rečeno:

 

"Ne bi govorio o svetinjama, ali županije su se dokazale kao regionalne zajednice koje ne treba mijenjati. Treba ih ojačati, a ne ukinuti", rekao je župan Pauk.
Naravno da će župani biti protiv, ali treba pitati i gradove kojima se smanjuje novac, odgovorio je Koprić. "Treba provesti integralnu rekonstrukciju i presložiti sustav, slažem se da je potrebna decentralizacija, ali ne znam trebaju li nam ovakve županije", kaže Koprić i dodaje da je cilj fragmentacije zemlje bio da se strukturno onemogući srpsku zajednicu da osvoji prevlast u jednom većem dijelu zemlje.

 

Županijama se u početku dala mogućnost kontrole lokalnih jedinica i imali smo jednostranački sustav, pojašnjava profesor i podsjeća da je 60-70 posto lokalnih vlasti bilo u rukama jedne političke stranke. "Kroz poziciju župana se pokušavalo kontrolirati sustav", pojašnjava profesor Koprić.
Pauk demantira da su gradovi ostali bez dijela novca te da je lokalna i regionalna samouprava dobila više novca nego do sada, to je povratak na staro, jer su se zakoni mijenjali u prošlosti više puta. "Mi kao županije smo bili oštećeni jer je većina našeg prihoda dolazila iz poreza na dohodak", kaže Pauk.

 

Optužuje i Milanovićevu vladu da je tri statističke regije pretvorila u dvije pa Slavonija zbog Zagreba nije mogla povlačiti novac iz EU fondova. "Nitko od struke i medija ne postavlja pitanje u svojoj srži, a to je da smo mi najcentraliziranija država u Europi. Ovu zemlju treba decentralizirati i ovlasti te sredstva spustiti s više na nižu razinu", ustvrdio je Pauk koji tvrdi da županija sve djelatnosti obavlja bolje nego što je to radila država, od zdravstva i školstva do izdavanja dokumenata, legalizacije itd.

 

"Mi smo prvi projekt decentralizacije započeli 1999. i identificirali ključne probleme. Kad je čovjek političar lijepe riječi mu prolaze preko usta, ali kad to treba napraviti vidi se da stvari idu malo teže", poručio je Koprić. Dodaje da je ogroman dio lokalnih jedinica bio nesposoban preuzeti poslove koji su im bili namijenjeni. "U ovoj zemlji su političari odgovorni, problem je politike da jako malo komunicira sa strukom. Bilo bi dobro kada bi političari prihvatili kulturu dijaloga i s razumijevanjem počeli slušati što struka govori", kaže Korpić. Mi smo najcentraliziranija zemalja u Europi i to nas koči u razvoju", dodaje profesor s Pravnog fakulteta podsjećajući da su županije po Ustavu zadužene za razvoj.

 

Pauk i Koprić sukobili su se oko tumačenja statističkih podataka. Koprić tvrdi da su gradovi i općine zajedno povukle više novca od županija, dok Pauk tvrdi da treba gledati sve tri grane vlasti odvojeno, pa onda ispada da su županije povukle više novca. "Nikoga ne treba ukidati, županije se ne mogu ukinuti preko noći. To nije toliko jednostavno, mora se sve rekomponirati", objasnio je Koprić.


 

Iz kategorije: Županija info