Datum objave: 04. Lipanj 2018

Županijski dužnosnici i službenici će se dodatno educirati da bi njihov rad bio transparentan

Diana Ferić
Diana Ferić

Hrvatska zajednica županija i Državna škola za javnu upravu potpisale Sporazum o suradnji radi jačanja kapaciteta jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, uključujući aktivnosti stručnog usavršavanja dužnosnika i službenika sa svrhom doprinosa kontinuiranom unapređivanju njihovih kompetencija, priopćili su iz Zajednice županija.

 

Sporazum su danas potpisali p redsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk i ravnatelj Državne škole za javnu upravu Rudolf Vujević .

 

Ulaskom u Europsku uniju, Republika Hrvatska je postala dio okruženja u kojem su javne usluge okrenute prvenstveno građanima koji su sve više zainteresirani za informacije o namjenskom trošenju sredstava poreznih obveznika. Razvoj javne uprave temelji se na razmjeni najboljih praksi i iskustava dobrog upravljanja prema europskim standardima. Upravo zbog toga, iz Državne škole za javnu upravu ističu da je kvalitetna i učinkovita javna uprava iznimno važna za izgradnju konkurentnog tržišnog gospodarstva te jednostavnijeg i ekonomičnijeg poslovanja.

 

Hrvatska zajednica županija posljednje dvije godine testira programe Državne škole za javnu upravu educirajući dužnosnike i službenike lokalne i regionalne samouprave prvenstveno osluškujući potrebe s terena. Kroz više od 15 edukacija - zasebnih i u sklopu Savjetovanja Hrvatske zajednice županija, educirano je oko 40 posto službenika regionalne samouprave. Jačanje kapaciteta javne uprave jedan je od glavnih ciljeva svih hrvatskih županija zbog čega je potpisivanjem Sporazuma napravljen korak dalje u ekonomičnom, učinkovitom i djelotvornom pružanju javnih usluga na svim razinama vlasti u Hrvatskoj.

 

Pomoću načela dobrog upravljanja i dobrog financijskog upravljanja želimo implementirati javne politike koje doprinose društvenom razvoju. Drugim riječima, želimo postići optimalno korištenje raspoloživih resursa i transparentne procedure koje će građanima omogućiti što brže ostvarivanje svojih prava, istaknuo je prilikom potpisivanja Sporazuma predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk.

 

Organiziranim ciljanim radionicama i edukacijama izabranih dužnosnika i službenika u tijelima lokalne i područne (regionalne) samouprave Državna škola za javnu upravu ostvaruje svoju misiju povećanja kvalitete i učinkovitosti javnog sektora. Potpisivanje Sporazuma nastavak je već ostvarene uspješne suradnje s Hrvatskom zajednicom županija i značajan doprinos ostvarenju zajedničkih ciljeva, zaključio je ravnatelj Državne škole za javnu upravu Rudolf Vujević.

 

Iz kategorije: Županija info