Datum objave: 21. Svibanj 2018

Via Dinarica:Dinaridi povezuju udruge iz Slovenije, Hrvatske i BiH -a

Diana Ferić
Diana Ferić

Regionalni skup vodećih partnera međunarodnog razvojnog programa Via Dinarica održan je proteklog vikenda, 19. i 20. svibnja u novouređenom posjetiteljskom centru Laškovica u Nacionalnom parku „Krka“.

 

Dvodnevno događanje i prigodnu izložbu o Via Dinarici organizirala je Udruga Via Dinarica Croatia u suradnji s Javnom ustanovom „Nacionalni park Krka“, a uz potporu Ministarstva turizma. Na skupu su sudjelovali predstavnici Regionalne razvojne agencije Zeleni kras iz Slovenije, Programa Ujedinjenih naroda za razvoj i Udruženja Terra Dinarica iz Bosne i Hercegovine te predstavnici Šibensko-kninske županije, Javne ustanove „Nacionalni park Krka“, Javne ustanove „Nacionalni park Paklenica“, Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije, Stanice planinarskih vodiča Zadar, PD Belveder, HPK Sveti Mihovil te HGSS Stanice Šibenik.

 

Dvodnevni skup otvorili su predsjednik Udruge Via Dinarica Croatia Alan Čaplar te ravnatelj Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ Krešimir Šakić dok se drugog dana sudionicima obratio zamjenik župana Šibensko-kninske županije Nikola Blažević. Stručnim prezentacijama i izlaganjima razvojne potencijale i izazove Via Dinarice predstavili su Valentina Futač, Dorijan Klasnić i Milena Šijan. Dvodnevna regionalna radionica na temu strateškog razvoja planinskog turizma imala je za cilj povezivanje, razmjenu informacija i uključivanje dionika lokalnog razvoja kao i jačanje regionalne suradnje u čiju svrhu je osnovano regionalno koordinacijsko tijelo programa Via Dinarica u koje su uključeni Slovenija, Hrvatska te Bosna i Hercegovina. U okviru skupa organizirana je prigodna izložba o Via Dinarici u Hrvatskoj.

 

Program Via Dinarica u Hrvatskoj započeo je UNDP – Program Ujedinjenih naroda za razvoj, a aktivnosti projektnog tima nastavljaju se putem Udruge Via Dinarica Croatia, specijalizirane za održivi razvoj planinskog i ruralnog turizma te socijalno partnerstvo na području Dinarida. Program se provodi uz potporu Ministarstva turizma RH i vodeći je projekt razvoja planinskog turizma u Hrvatskoj. U program su, uz suradnju Hrvatske turističke zajednice te županijskih i lokalnih turističkih zajednica, Hrvatskog planinarskog saveza, Hrvatske gorske službe spašavanja, stanica planinarskih vodiča, Hrvatske gospodarske komore i javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima uključeni i brojni partneri – poduzetnici na prostoru Dinarida.

 

Via Dinarica je uzdužni put namijenjen planinarima, biciklistima i drugim ljubiteljima aktivnog odmora. Proteže se od Slovenije do Albanije, pri čemu oko 40% puta vodi kroz Hrvatsku. U Hrvatskoj Via Dinarica ima ukupno 57 etapa, a obuhvaća šest nacionalnih parkova, četiri parka prirode, dva stroga rezervata te brojne privlačne hrvatske krajolike. Respektabilni turistički magazin „Outdoor“ proglasio je Via Dinaricu najboljim novim planinarskim putom u svijetu, „Active Traveller“, „National Geographic“ i „Geo“ uvrstili su ga među 10 najljepših putova na svijetu, a put je kao jedna od najboljih novih destinacija u svijetu predstavljen i na brojnim turističkim portalima. Jedan od temeljnih ciljeva Via Dinarice je promovirati lokalno gospodarstvo i time turistima približiti domaću hranu, smještaj i različite usluge. S tim ciljem protekle godine Via Dinarica predstavljena je izložbom i konferencijom u Europskom parlamentu u Bruxellesu, a planinske ljepote Hrvatske također su putem Via Dinarice predstavljene na više prestižnih turističkih sajmova u inozemstvu. Regionalni partneri usredotočeni su na provođenje ciljanih razvojnih projekata budući da uz sve postojeće atrakcije i infrastrukturu, na trasi Via Dinarice postoje još brojne potrebe za ulaganjima kako bi se moglo osigurati sve što je potrebno za kvalitetno posjećivanje, a ujedno i razvoj planinskih i ruralnih prostora.

 

Via Dinaricu je u cijeloj dužini već prošlo nekoliko desetaka planinara iz razvijenih europskih zemalja i iz SAD-a i Kanade, a ovih dana bijelu liniju Via Dinarice prolaze hrvatski planinari Kristijan Karlušić i Ante Rosić. Nacionalni park „Krka“ nalazi se na plavoj i na bijeloj liniji Via Dinarice, pružajući jedinstvenu poveznicu priobalja i planinskog zaleđa. Via Dinarica posebno je značajna za razvoj turističkih potencijala Nacionalnog parka „Krka“ i šireg područja Šibensko-kninske županije upravo zato što rijeka Krka izvire neposredno ispod najviše hrvatske planine Dinare (1831 m), koja je dala naziv cijelome Dinarskome gorju i programu Via Dinarica.
 

Iz kategorije: Županija info