Datum objave: 26. Ožujak 2018

Prezentirane udruge koje u Županiji promiču zdrav život, sport, borbu protiv teških bolesti

Diana Ferić
Diana Ferić

Konferencija Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“ održana je danas u Gradskoj vijećnici u Šibeniku u povodu početka provedbe projektnih aktivnosti Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“ u Šibensko-kninskoj županiji.  To je 17. županija u Hrvatskoj u kojoj se predstavlja taj projekt. Organizirali su je Zavod za javno zdravstvo Šibensko- kninske županije i Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Predstavljene su brojne udruge koje promiču zdravlje i zdrav život.

Na otvaranju Konferencije bila je zamjenica župana Šibensko-kninske županije Darija Puljić i gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić.

Zamjenica župana istaknula je važnost promicanja zdravog načina života u javnom prostoru. „Živimo ubrzanim tempom i često zaboravljamo misliti na svoje zdravlje, a ono je najvrednije što imamo. Šibensko-kninska županija pozdravlja i podržava ovakve projekte koji educiraju i senzibiliziraju javnost o pozitivnim učincima i usvajanjima zdravih životnih navika. Učestalim upozoravanjem i progovaranjem o ovoj temi u javnom prostoru može se puno postići“, kazala je Darija Puljić i sudionicima projekta poželjela uspješan rad i što bolje rezultate, u interesu cijelog našeg društva i države.

Aktivnosti projekta utemeljene su na nacionalnom programu „Živjeti zdravo“ i usmjerene na poboljšanje zdravlja cijele populacije, a implementacija u lokalnoj zajednici odvija se informiranjem, edukacijom i senzibiliziranjem građana svih dobnih skupina o pozitivnim aspektima zdravog načina života.

„Projekt ‘Živjeti zdravo’, kojeg sufinancira Europska unija, trajat će pet godina i provodit će se u svim županijama. Program kroz svojih pet komponenti nastoji razviti sve one aktivnosti i zdravstveno ponašanje koje pogoduje smanjenju naših najvećih problema, od zloćudnih tumora, kardiovaskularnih bolesti, ovisnosti do mentalnih bolesti“, istaknuo je prilikom predstavljanja projekta doc. dr. sc. Ranko Stevanović, voditelj Službe za javno zdravstvo HZJZ i dodao  da program s pet komponenti nastoje razviti sve preventivne aktivnosti i zdravstveno ponašanje koje pogoduje smanjenju glavnih zdravstvenih problema koje imamo, a to su zloćudne i kardiovaskularne bolesti, ovisnosti i mentalne bolesti.

"Želimo u ovo naše tehnološko okrenuti ljude aktivnostima koje će rezultirati boljim zdravljem populacije", kazao je Ranko Stevanović, voditelj Službe za javno zdravstvo Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Docent Stevanović naglasio je da je cilj potaknuti zdrave načine ponašanja, kretanje i zdraviju prehranu, pogotovo kod mladih, te da će projektom primjerice škole koje nemaju igralište dobiti poligone za vježbanje. Naglasio je i kako u Hrvatskoj veliki postotak građana obolijeva od teških bolesti te da je cilj pravodobnom prevencijom raditi na smanjenju poražavajuće statistike.

 

Cilj konferencije je predstaviti primjere dobre prakse promicanja zdravlja u Šibensko-kninskoj županiji kako bi se potaknulo osnaživanje postojećih i implementacija novih aktivnosti i na taj način povezali najvažniji dionici u promicanju zdravlja na županijskoj i nacionalnoj razini.

 

Iz kategorije: Županija info