Datum objave: 15. Studeni 2017

Uspješno privedena kraju akcija uređenja školskog vrta - fizički rad i edukacija

Šibenik News
Šibenik News

Akcija uređenja školskog vrta započela je sredinom srpnja zajedničkim sastankom predstavnika lokalne samouprave, udruge Argonauta, komunalnog poduzeća i TZO Murter-Kornati. Nakon sastanka uslijedila je radionica projektiranja vrta, na kojoj su učenici 8. razreda uz pomoć učiteljice prirode i biologije Ane-Marije Prolić, napravili prezentacije o biljkama koje su ili će biti posađene u vrt.



Učenici su izašli na teren podijeljeni u četiri grupe. Svaka grupa obradila je po jednu cjelinu vrta: autohtono mediteransko bilje, dalmatinski voćnjak, dalmatinski povrtnjak i autohtono začinsko i ljekovito bilje. Zajednički obrt za usluge Milovac cijelu površinu školskog vrta prekopao je oračicom, a zatim su učenici, roditelji i djelatnici škole čistili tlo od kamenja kako bi ga pripremili za sadnju.


Druga faza akcije održana je u subotu, 14. listopada 2017. U akciji su također sudjelovali učenici i njihovi roditelji te djelatnici škole. Tijekom akcije posađeno je 12 sadnica šipaka, 4 sadnice planike, 4 sadnice žižula, 12 sadnica lovora, 40 sadnica ružmarina, 39 sadnica lavande, 20 sadnica kadulje, 10 sadnica smilja, 6 sadnica mirte te sadnice mješovitog začinskog bilja. Uz to su trasirane staze koje vode kroz vrt te su nasute tucanikom. Staze su zatim obrubljene kamenom koji je preostao od čišćenja tla u prethodnoj akciji. Djelatnici Murtele su tijekom akcije montirali pet klupa i to tri pored vrta, a dvije u unutarnjem školskom dvorištu. Uz pomoć kućnog majstora i roditelja napravljeno je kompostište u zadnjem dijelu vrta.

Konačni rezultat ove akcije je uređeni školski vrt, ali i razvoj svijesti o važnosti samoorganiziranja i volontiranja u aktivnostima koje doprinose razvoju i boljitku cjelokupne lokalne zajednice. Učenici su kroz fizički rad naučili kako su njihovi djedovi i bake kultivirali krajolik u kojem su živjeli. Uz to su upoznali autohtono bilje koje su imali prilike sami posaditi i o kojem će trajno voditi brigu tijekom školovanja. Zahvaljujemo na potpori zakladi Kajo Dadić te svim suradnicima koji su pomogli uspješnoj realizaciji ove akcije.
  

Iz kategorije: Županija info