Datum objave: 09. Studeni 2017

Pokret otoka na Hvaru okuplja otočke udruge koje se bave društvenim i kulturnim aktivnostima

Diana Ferić
Diana Ferić

Udruga PlatFORma Hvar i Pokret Otoka organiziraju od 10.-13. studenog na Venerandi u Hvaru SERUM, trodnevni festival koji je zamišljen kao godišnje okupljanje otočana i otočkih organizacija koje se bave društveno-kulturnim aktivnostima. Svrha programa je umrežavanje, dijeljenje ideja i iskustava u ugodnom ambijentu uz razna popratna događanja.

Prošle godine prvi je festival proveden kao završno događanje u sklopu projekta „Pokret Pokreta“ koji je osmišljen da poveže otočane i pokaže da nisu sami u svojim aktivnostima i problemima te ojača samu inicijativu Pokreta Otoka. U Hvaru se tada okupio popriličan broj pokretača i predstavnika udruga s drugih otoka, a cijeli vikend je protekao u odličnoj atmosferi, razmjeni ideja.
„Poneseni energijom i entuzijazmom koji su se stvorili na prvom okupljanju odlučili smo ponoviti isto i ove godine. Za temu smo odabrali napuštene i neiskorište prostore koji su nekada bili od društvenog značaja na otocima. Oni su nam na žalost ili, u ovom slučaju na sreću, još jedna poveznica. Odnos prostora, čovjeka i vremena tema je i popratne izložbe fotografija na kojoj se mogu pogledati fotografije napuštenih tvornica, škola, hotela, ribarskih magazina koji su nekada okupljali ljude i kreirali život lokalne otočne zajednice, a sada su tek prazne školjke“, kažu organizatori.

Izložba će tražiti odgovore na pitanja poput Što je prostor bez ljudi? i Gdje je nestao čovjek?
Žele ukazati na potencijal praznih gradskih prostora, u ovom slučaju i prostora kultne hvarske Venerande koju su dobili na korištenje od Grada Hvara kao mogućeg društveno-kulturnog centra otoka Hvara. Takav bi centar kroz svoje djelovanje spajao tradicionalno i moderno potpuno iskoristio potencijal našeg naslijeđa na kreativan način primjenjujući održive modele upravljanja.


 

Iz kategorije: Županija info
Označeno u: