Datum objave: 08. Studeni 2017

Prvo pravo zahladnjenje ove jeseni stiže od ponedjeljka i u Dalmaciju

Diana Ferić
Diana Ferić

Prema aktualnim prognostičkim materijalima u naredni ponedjeljak nas očekuje osjetna promjena vremena. Nova sredozemna ciklona donosi nam prvo ozbiljnije zahlađenje ove jeseni.

 

Zbog toga će biti pretežno oblačno s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Kiša će u planinama Zagore prijeći u snijeg, a susnježice može biti i ponegdje u Zagori do 500 metara nadmorske visine. Zapuhat će olujna bura koja će imati orkanske udare, a podno Velebita bura će mjestimice imati udare preko 160 km/h. Očekuju se veći problemi u cestovnom prometu i prometu morem. Osjetno će zahladiti tako da bi čak i uz obalu popodnevne temperature zraka bile jednoznamenkaste, a uz buru osjet hladnoće bit će još izraženiji.

Od utorka hladno i sunčano s burom u slabljenju.
Jutros najviše oblaka ima od Dubrovnika do doline Neretve gdje su česti kiša, pljuski i grmljavina, a mjestimice je bilo i tuče. Grmljavinskih oblaka ima i na moru srednje Dalmacije. Noćas e najviše kiše palo u Korčuli, 22 litre po kvadratnom metru. Drugdje su količine oborina do 8 sati bile znatno manje ili su potpuno izostale.

 

Minimalne su temperature jutros bile do 7 u Zagori do 13°C uz obalu i na otocima.
Danas će se nastaviti promjenjivo vrijeme uz izmjene sunčanih i oblačnih razdoblja. Povremeno će biti kiše, pljuskova i grmljavine, ponegdje i prolazno izraženijih neverina. Puhat će slabo do umjereno jugo i levant. Najviše dnevne temperature od 13 do 18°C.
Vrlo promjenjivo će biti i tijekom četvrtka, petka, subote i nedjelje. Izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja, a povremeno će biti kiše, pljuskova i grmljavine, ponegdje i prolazno izraženijih neverina.

 

U četvrtak će puhati umjereno jugo koje u drugom dijelu dana na moru ponegdje prolazno može biti jako. U sjevernoj Dalmaciji većinom levant. Temperature zraka bez veće promjene. U petak i subotu će se izmjenjivati slabo do umjereno jugo i levant. Nedjelja donosi umjereno jugo, ali će krajem dana na sjeveru Dalmacije zapuhati bura, prenosimo s portala Dalmacija danas.

 

Iz kategorije: Županija info