Datum objave: 31. Listopad 2017

Europskim novcima štitimo tradiciju suhozida u Županiji:Predstavljen projekt "Hereditas"

Diana Ferić
Diana Ferić

Uvodna konferencija projekta „Hereditas“, projekta zaštite suhozidne tradicijske gradnje“
održana je danas u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ ,a njegov cilj je obnoviti zapuštenu i turistički nevaloriziranu tradicionalnu suhozidnu gradnju i kulturna dobra u Šibensko-kninskoj županiji.

“Ovo je strateški projekt Šibensko-kninske županije koji je osmišljen za potrebe održivog korištenja kulturne baštine u svrhu razvoj turizma, društveno-gospodarskog razvitka i otvaranja novih radnih mjesta u našoj županiji”, rekao je župan Goran Puk u uvodnom dijelu konferencije.
Projekt su predstavili pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Šibensko-kninske županije Marlena Floigl, ujedno voditeljica projektnog tima i konzervator dr.sc. Ivo Glavaš iz Konzervatorskog odjela u Šibeniku.

Glavaš je istaknuo kako je suhozidne građevine na našem području potrebno zaštititi od daljnjeg propadanja. U našoj županiji imamo niz zanimljivih lokaliteta kao što su Rašinov stan kod Okita, Rodin stan na Srimi i Stari stan na Žirju. Svi ovi lokaliteti su zapušteni i dijelom urušeni, a obnovom ovih jedinstvenih primjera suhozidne arhitekture očuvala bi se tradicija i obogatila turistička ponuda naše županije što je i cilj ovoga projekta.

Šibensko-kninska županije je za potrebe ovoga projekta povukla značajna sredstva iz Europskih fondova. Ukupna vrijednosti projekta iznosi 2.882.726,31 kuna, od čega je iz fondova Europske unije osigurano 2.306.181,04 kuna i to u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ Ostatak sredstava u iznosu od 576.545,27 kuna osigurala je Šibensko-kninska županija.

U prvoj fazi razvoja Projekta osigurana su sredstva za izradu dokumentacije za obnovu kulturnog dobra “Bunje Rašinov stan” u Okitu kod Vodica, jednog od primjera suhozidne gradnje na Jadranskoj obali. Dio sredstava predviđen je i za uspostavu modernog Centra za posjetitelje u kojem će biti predstavljena suhozidna gradnje, a pridonijet će promociji i turističkoj valoriziraciji ove autohtone i u svijetu jedinstvene arhitekture.
 

Iz kategorije: Županija info