Datum objave: 09. Listopad 2017

Čujemo li se?:Pokretači otoka povezuju otoke radi boljeg života otočana

Diana Ferić
Diana Ferić

Pokret otoka nastavlja povezivati otočane kako bi bili što jači u borbi za svoja prava i kako bi ih se što dalje čulo. Pokretači s Korčule, Hvara, Brača, Visa, Molata, Sestrunja, Iža, Dugog otoka, Cresa, Oliba, Silbe, Šolte, Krapnja, Prvića... ponovili su svoje putovanje i povezivanje otoka. Nakon što su prošle godine povezali Šoltu, Brač, Hvar i Vis, Krapanj i Prvić ove su godine odlučili putovanje započeti iz Zadra te su tijekom jučerašnjeg dana zaplovili prema Ugljanu, Ižu i Dugom otoku gdje su i prenoćili. Tema ovogodišnjeg putovanja je "Čujemo li se?”.

„Nakon što su nas ove godine čuli na otocima, obali, pa čak i u Saboru vrijeme je da se još više povežemo međusobno, da se razumijemo, podržavamo i ujedinimo za dobrobit otoka i naše vlastite budućnosti. “Otoci su brodovi, a otočani njihova posada”, a mi se pitamo ostaju li naši brodovi bez posade i koliko nas ima koji možemo i želimo pokrenuti otoke. Za sigurno i mirno putovanje treba nam dobar motor, trebaju nam ljudi spremni na promjene i preuzimanje odgovornosti. Na našem smo putovanju razmjenjivali osjećaje, ideje i impresije o životu na otoku, korištenjem suvremene tehnologije omogućili da se čujemo, pričali smo otočkim dijalektom, razumjeli se i osjećali emociju otoka kroz poeziju. Mnogima su zasuzile oči slušajući kako otočani govore o svojim otocima, nitko nije mogao sakriti emocije koje su se u nama probudile tijekom jučerašnjeg dana.“, kaže Marija Jurišić, jedna od pokretačica ove akcije.


Nakon bodulske ćakule na Ugljanu i otočkog zvuka na Dugom otoku gdje su ih ugostili Tovareća mužika i Fish Factory, poslušali su i Roberta na saljskom dijalektu o tovaru i moru. Kreirali su i poruke koje žele podijeliti sa svijetom. Pokretačku emociju prenijeli su na platna i transparente. Pokretačko putovanje završava se bodulskim performanskom večeras u 17 sati na zadarskim orguljama.

„Želimo podijeliti našu ljubav i zajedništvo sa svim ljudima koji su se spremni pokrenuti i biti promjena na svom otoku, u svom gradu, u svom selu... Pozivamo vas da nam se pridružite“, poručuju organizatori iz umjetničke organizacije Kazalište Bessa.
 

Iz kategorije: Županija info