Datum objave: 05. Srpanj 2017

Šibensko - kninskoj županiji petica za transparentnost proračuna

Diana Ferić
Diana Ferić

Institut za javne financije i ove je godine analizirao i ocijenio transparentnost proračuna svih županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj. Prezentacije rezultata i uručivanje priznanja najboljima održano je jučer u Kući Europe u Zagrebu. Transparentnost uprave podrazumijeva objavu potpunih, točnih, pravovremenih i razumljivih informacija o proračuna jer se time poboljšava i komunikacija s građanima i potiče povjerenje i odgovornost. U ime Šibensko-kninske županije priznanje je preuzeo župan Goran Pauk.

Šibensko-kninski župan i predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk izrazio je zadovoljstvo prosječnim rezultatom svih županija, ali i rezultatom Šibensko-kninske županije. „Stalno nam je do ovog istraživanja i zbog građana koji jedino u transparentnu upravu mogu imati povjerenja. Znamo da je naš projekt OTVORENI PRORAČUN ipak iskorak u želji da javnost ima potpuni i pravovremeni uvid u trošenje javnog novca. Vjerujemo da možemo napraviti još neka poboljšanja i uvjeravam vas da već danas analiziramo mogućnosti vezane uz izradu jedinstvenih proračunskih vodiča te procesima participativnog budžetiranja.“, zaključio je župan Pauk.

O transparentnosti su govorili ministar financija Zdravko Marić , ministar uprave Lovro Kuščević, ekonomska savjetnica u predstavništvu Europske komisije u RH Manica Hauptman, Goran Pauk predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk, gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek, načelnica općine Đelekovec Štefica Sirutka te Mihaela Bronić, znanstvenica u Institutu za javne financije i Katarina Ott, ravnateljica Instituta za javne financije.

Za potrebe istraživanja, proračunska transparentnost mjerila se brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama jedinica lokalne i područne samouprave. Uočeno je da se prosječna transparentnost proračuna lokalnih jedinica iz godine u godinu poboljšava te u ovom ciklusu iznosi 3,1. Po prosjeku svih lokalnih jedinica na svome području, najtransparentnija je Primorsko-goranska županija, dok su „peticu“ iz transparentnosti osvojile i Karlovačka, Bjelovarsko-bilogorska, Dubrovačko-neretvanska, Istarska, Krapinsko-zagorska, Ličko-senjska, Međimurska, Osječko-baranjska, Sisačko-moslavačka, Šibensko-kninska, Varaždinska, Zagrebačka i Zadarska. Po vrstama lokalnih i regionalnih jedinica, županije su u prosjeku vrlo transparentne (4,6), gradovi su relativno dobri (3,7), a općine još uvijek ne zadovoljavaju (2,8).
 

Iz kategorije: Županija info