Datum objave: 28. Ožujak 2017

Usvojen Prvi rebalans proračuna Vodica zbog povećanja prihoda

Šibenik News
Šibenik News

Gradsko vijeće Grada Vodica usvojilo je Prvi rebalans proračuna za 2017. godinu koji se morao donijeti jer su gradski prihodi već u prvom tromjesečju povećani za četiri milijuna kuna i sada iznose 72.100.000,00 kuna.

 

Povećani prihodi omogućili su i novu raspodjelu novca na rashodovnoj strani, od čega će većina biti usmjerena na nove projekte te kulturne i socijalne programe.


Kako je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije odobrilo sufinanciranje gradskog projekta izgradnje šetnice oko otoka Prvića s 850.000,00 kuna, a ukupna vrijednosti projekta iznosi 1,2 milijuna kuna, tako se novim planom proračuna osigurava preostali iznos potreban za cjelovitu realizaciju projekta.


Novom raspodjelom sredstava jedan je dio novca izdvojen za zaštitu i obnovu kulturne baštine. Grad Vodice sufinancirat će izmjenu krovišta vodičke župne crkve s 200.000,00 kuna, a osiguran je i novac za otkup Čorićevog turnja, registriranog kulturnog dobra u samom srcu grada i time će se omogućiti ulaganje u obnovu i zaustaviti propadanje jedine gradske srednjovjekovne fortifikacijske građevine.


Već godinama Grad nastoji pomoći malim poduzetnicima i poljoprivrednicima. I ove je godine raspisan javni poziv za potpore tradicijskim obrtima, obiteljskim gospodarstvima i nositeljima oznake Hrvatski otočni proizvod na koji se prijavilo više kandidata nego prethodnih godina, a kako bi svi koji su zadovoljili uvjete dobili primjeren iznos poticaja, tako je i rebalansom podignut planirani ukupni iznos potpora sa 100.000,00 na 150.000,00 kuna.


Osim ovih izmjena, predviđena su i sredstva za održavanje nadolazećih svibanjskih lokalnih izbora.

 

Izdašnije će se ulagati i u nova arheološka istraživanja na nekropoli Velike Mrdakovice, na kasnoneolitskom naselju Velištak i antičkom lokalitetu Biskupija kod sv. Ilije. Umjesto dosadašnjih 40.000,00 kuna, ovoga proljeća izdvojit će se 70.000,00 kuna. Više novca planirano je i za zaštitu suhozidne tradicijske gradnje, pa će se tako za radionice tradicijskog graditeljstva i obnovu Rašine bunje izdvojiti 100.000,00 kuna.

 

Ove se godine navršava tužna desetogodišnjica Kornatske tragedije, a njezino svečano obilježavanje Grad će sufinancirati sa 65.000,00 kuna.

 

Također, ovim su izmjenama za 50 posto povećane naknade teže bolesnim i invalidnim osobama s područja Grada Vodica te je povećano za 30 posto financiranje djelovanja Gradskog društva Crvenog križa Vodice.

Iz kategorije: Županija info