Datum objave: 23. Siječanj 2017

Ministar Dobrović na sastanku s predstavnicima županije i Općine Unešić o centru Lećevica

Šibenik News
Šibenik News

Predstavnici udruga s unešićkog i kaštelanskog područja te vodstvo Općine Unešić upoznali su i aktualnog ministra zaštite okoliša Slavena Dobrovića sa svojim neslaganjem s projektom izgradnje CGO-a Lećevica na krškom području i izrazili bojazan da bi realizacija projekta ugrozila izvore pitke vode.

 

Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović održao je sastanak s predstavnicima udruga Koordinacija ekoloških udruga Zvona Zagore, ZmajevacUnešić, Kampanel, Zvona Kaštela, „Keks“ - Krizni eko Kaštelanski stožer, Rast Zagore i Špiljarsko društvo Sv. Mihovil te Općine Unešić. Tema je bio je projekt izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Lećevica za Splitsko-dalmatinsku županiju.

 

Predstavnbici udruga i Općine Unešić iznijeli su primjedbe na dosadašnji postupak izrade dokumentacije i studija potrebnih za realizaciju projekta navevši kako se zalažu za izradu nove Studije utjecaja na okoliš prema pravilima struke.


Protiv izgradnje CGO Lećevice, upravo zbog izglednog zagađenja izvora pitke vode, udruge iz Zagore, ali i Skupština Šibensko - kninske županije bore se već desetak godina. Ekološke udruge su čak napravile stručno ispitivanje podzemnih tokova koje je pokazalo da zagađenje izravno dolazi do izvorišta vode na šibenskom i kaštelanskom području.

Gradnja tog centra priprema se dulje od 10 godina i zbog kojega je Splitsko-dalmatinska županija 2010. Lidija Runko Luttenberger, donedavna pomoćnica ministra zaštite okoliša nedavno je naglasila kako se postavilo pitanje održivosti tog centara i njihove prihvatljivosti za okoliš. Tehnička rješenja su im usmjerena prema obradi velike količine otpada dok Europska direktiva, kao i naš Plan gospodarenja otpadom 2016. – 2022., predviđaju odvajanje otpada i izgradnju manjih kompostana, reciklažnih dvorišta uz smanjivanje količine otpada. 

 

Ministar Dobrović saslušao je iznijete argumente i istaknuo kako je nužno provoditi aktivnosti na projektu sukladno važećim zakonima i propisima te je predstavnicima udruga i Općine poručio da će se razmotriti njihove primjedbe.

 

Iz kategorije: Županija info