Datum objave: 17. Siječanj 2017

S partnerom u Kninu: Privreden kraju dvogodišnji projekt Mreže Zelenih telefona

Šibenik News
Šibenik News

Krajem prosinca 2016. godine završio je dvogodišnji projekt Mreže Zelenih telefona Partnerstva za okoliš: Razvoj kapaciteta u zaštiti okoliša javnog i civilnog sektora u Hrvatskoj kroz primjenu servisa Zelenog telefona čiji je partner na projektu bila i Ekološka udruga Krka Knin.

 

Projekt je financirala EU (90%) u okviru Grant sheme Jačanje potpore organizacijama civilnog društva za povećanje transparentnosti i dobrog upravljanja javne uprave u Hrvatskoj u okviru provedbe I komponente IPA 2011 (Nacionalni program za Hrvatsku u okviru programa IPA – komponenta “Pomoć u tranziciji i izgradnja institucija” za 2011) i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.


U provedbi projekta sudjelovale su članice Mreže Zelenih telefona Hrvatske - telefona na koji građani mogu dojavljivati o raznim problemima okoliša i davati prijedloge, a dežurni na telefonu prenose informaciju nadležnim institucijama.

 

Za Mrežu Zelenih telefona ovo je jedno veliko iskustvo koje je donijelo mnogo toga pozitivnog kako za nas tako i za naše korisnike, suradnike i opću javnost.


Sve provedene aktivnosti i postignuti rezultati doprinijeli su postizanju općeg cilja projekta - izgradnja snažnog partnerstva i učinkovite dugoročne suradnje između građana, tijela lokalne i državne vlasti i organizacija civilnog društva uključenih u zaštitu okoliša i prirode.
Jednogodišnjim istraživanjem i prikupljanjem podataka o strukturi, načinima, postupcima i sredstvima za rad tijela lokalne i državne vlasti putem analiza poziva, anketa i intervjua ustanovili smo koje su nam eventualne prepreke i problemi u ostvarenju tog cilja te smo za njih predložili moguća rješenja - i sve uobličili u publikaciju Sjedni, tri! koja je distribuirana na 780 elektroničkih adresa nadležnih službi, ali i promovirana putem medija i web i društvenih stranica partnera i suradnika na projektu.

 


Rad na uklanjanju prepreka i problema je započeo odmah. Vlastite kapacitete za aktivno sudjelovanje u rješavanju problema zaštite okoliša gradili smo educirajući se na radionicama "Pravni alati u zaštiti okoliša" i "Novinarstvo i zaštita okoliša", redovnim međusobnim komuniciranjem aktivista Zelenih telefona i razmjenjivanjem ideja, razvijanjem napredne aplikacije za praćenje statistike prijava.

 


Na transparentnost u radu, tijela lokalne i državne vlasti, poticali smo kroz održavanje radionica "Modeli informiranja javnosti". Također predstavnicima tijela lokalne i državne vlasti omogućeno je predstavljanje vlastitog rada putem sudjelovanja u radijskim/TV emisijama i putem stranica na društvenim mrežama partnera na projektu.

 


Građane smo pozivali na suradnju, ali i educirali o mogućnostima za aktivno sudjelovanje u zaštiti okoliša i prirode putem redovnih radijskih ili TV emisija o radu Zelenih telefona. Osim toga pripremili smo, tiskali i distribuirali publikaciju o aktivnom sudjelovanju u zaštiti okoliša i prirode naslova Možeš i ti! Publikacija nudi 20 rješenja za 20 okolišnih problema i nadamo se da će potaknuti građane da otvoreno i javno govore o problemima koji se tiču svih nas, i postanu odgovorni građani i članovi naše lokalne, ujedno i globalne zajednice.
Suradnja sa tijelima i službama lokalne i državne vlasti u zaštiti okoliša i prirode ojačana je i na okruglim stolovima kroz zajedničku diskusiju o lokalnim okolišnim problemima i sudjelovanjem na zajedničkim akcijama na uklanjanju tih problema. Time smo doprinijeli i rješavanju specifičnih lokalnih problema vezanih za zaštitu okoliša i prirode. Potpisano je 6 Sporazuma o suradnji na rješavanju problema u okolišu.

 


Aktivisti Zelenih telefona Hrvatske svakodnevno su pružali pomoć građanima u rješavanju okolišnih problema, ali i educirali ih o mogućnostima aktivnog sudjelovanju u zaštiti okoliša i prirode. U svom radu aktivisti su koristili pomoć novo-razvijenih alata kao što je mailing lista vanjskih stručnjaka za pojedina područja i sastavnice okoliša. Osim što krati i olakšava rješavanje prijava ovaj alat doprinosi i povećanom udjelu uspješno riješenih problema.

 


No, kraj projekta nije kraj i izgradnji snažnog partnerstva i učinkovite dugoročne suradnje između građana, tijela lokalne i državne vlasti i organizacija civilnog društva uključenih u zaštitu okoliša i prirode.

 

 

Naslovna fotografija: Ekološka udruga Krka Knin, Facebook
 

Iz kategorije: Županija info