Datum objave: 20. Prosinac 2016

Drniškom pršutu priznanje ministra poljoprivrede, Tomislava Tolušića

Šibenik News
Šibenik News

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić  uručio priznanja proizvođačima i udrugama koje su završile postupak zaštite svojih proizvoda u EU sustavu kvalitete, kao i onima koji su u postupku registracije. Radi se o oznakama izvornosti i zemljopisnog podrijetla. Među dobitnicima priznanja je i Drniški pršut s oznakom zemljopisnog podrijetla.

 

Dosad je 15 udruga, čiji su predstavnici nazočili prigodnoj dodjeli priznanja pod nazivom „Kako Hrvatska štiti autohtone proizvode“ zaštitilo svoje proizvode - oznaku izvornosti dobilo je 8 proizvoda dok njih 7 nosi znak zemljopisnog podrijetla. To svrstava Hrvatsku na 14. mjesto po broju registriranih naziva autohtonih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

 

Registracijom naziva poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda oznakama iz sustava kvalitete na razini EU-a, njeguje se i razvija regionalna tradicija i lokalni i regionalni identitet, čuvaju priroda i okoliš, a posebno se doprinosi povećanju prepoznatljivosti proizvoda i njegova zemljopisnog područja te razvoju turizma i ukupnom razvoju ruralnih područja. Pored toga, potrošačima se jamči posebnost proizvoda u smislu kvalitete i metoda proizvodnje, kao i lokalnog podrijetla.

 

- Kroz hranu je najlakše reći što je Hrvatska - rekao je ministar Tolušić, ocijenivši kako su proizvodi registrirani na razini EU-a ono po čemu hrvatska poljoprivreda treba biti prepoznata.
 

Iz kategorije: Županija info