Datum objave: 17. Studeni 2016

Vodički vatrogasci na stručnom osposobljavanju za siguran rad u zatvorenim prostorima

Šibenik News
Šibenik News

Tri djelatnika Javne vatrogasne postrojbe grada Vodica, Ivan Bosotin , Branimir Ergić i Mario Jozić sudjelovali su 14. i 15. studenog na stručnom osposobljavanju za "Siguran rad u zatvorenim prostorima" koji se održavao u centru za otpadne vode u Zadru.

 

Tvrtka Dräger Safety d.o.o. u suradnji s Ustanovom za cjeloživotno obrazovanje CTZ i Visokom školom za sigurnost organiziralo je i provelo program osposobljavanja za siguran rad u zatvorenim prostorima prema Dräger CSE – izobrazbi.

 

- Teoretski dio programa provodio se prvi dan u prostorijama centra za otpadne vode, a koji je obuhvaćao zakonsku regulativu, opasne radne tvari i njihova svojstva, opasnosti i mjere zaštite za siguran rad u zatvorenim prostorima, detekciju štetnosti, uređaje za detekciju i njihovo održavanje i čuvanje, postupke mjerenja i ispitivanja, osobna i zajednička sredstva i opremu nakon čega se pisao ispit koji su naši djelatnici uspješno i položili - obaviještavaju vodički vatrogasci na svojoj internetskoj stranici.

 

Praktični dio programa provodio se drugi dan na pokretnom postrojenju (simulatoru) na kojem su stekli praktična znanja o opasnostima, mjerama zaštite pri ulasku u zatvorene prostore (detekcija, postupci mjerenja i ispitivanja) i tehnikama spašavanja.


Sudionici su stekli praktično znanje potrebno za odabir, primjenu i rukovanje uređajima za izravno otkrivanje i izravno mjerenje koncentracije toksičnih plinova i para te zapaljivih plinova i para radi mjerenja radne okoline u zatvorenim prostorima. Praktični dio obuhvaćao je vježbe na postrojenju za obuku, korištenje opreme za ulazak i osobnu zaštitnu opremu protiv padova ( vitlo za spašavanje, sigurnosne pojaseve, sprave za zaštitu organa za disanje, itd.) i provođenje mjera spašavanja.

 

Nakon teorijskog i praktičnog dijela, djelatnici su stekli certifikat tvrtke Dräger Safety d.o.o.

Iz kategorije: Županija info