Datum objave: 04. Studeni 2016

Novoosnovani Savjet za Žirije u kojem je i Maksim Mrvica našao formulu za budućnost tog otoka

Diana Ferić
Diana Ferić

Razvoj poljoprivrede i turizam, posebice nautičkog formula je za pokretanje procesa oživljavanja Žirja, najudaljenijeg naseljenog otoka šibenskog arhipelaga. To je zaključio nedavno osnovani  Savjet za revitalizaciju Žirja koji će biti nadopuna radu Mjesnog odbora Žirje.
Otok odavno nema škole, zimi je na njemu jedva pedesetak žitelja. Izvan ljetnih mjeseci ne radi ni mjesna trgovina. U raspadanju je put, što vodi od luke Muna do starog sela. Odavno je je prestala   raditi  nekadauspješna Poljoprivredna zadruga Žirje. Stanovnike ostalih  naseljenih  uvala  poput Koromašnje, Tratinske i Mikavice muče  problemi s opskrbom struje i vode.

- Ovo je zadnji vlak ili, ako hoćete, vapor za spas Žirja. Situacija je zaista kritična, ali s druge strane silno raduju otočni potencijali. Francuzi su još prije Domovinskog rata izradili projekt marine u Stupici, žirajsko je polje nekad hranilo mještane. Ne samo maslinom i lozom, već i nadaleko poznatom zelenom šljivom. Žirje ima i nemale uvjete za kulturni turizam. Utvrda ilirske kraljice Teute, franjevački samostan i, prije svega, slavna žirajska bitnica, koja je značila prekretnicu u Domovinskom ratu. Od novog ministra Gorana Marića tražit ćemo i odgovor na pitanje mogu li se za turizam aktivirati brojne napuštene vojarne na otoku – bio je glasan i jasan Maksim Roman, jedan od inicijatora osnivanja Savjeta za revitalizaciju otoka.
Okupljene Žirjane nemalo je ohrabrio i dolazak Denisa Barića, predsjednika hrvatskog Otočnog sabora.

- Za pučinske otoke poput Žirja spremaju se nove zakonske pretpostavke za brži razvoj. Ohrabruju nas i prve reakcije nove hrvatske vlade, pa i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koja je kod nedavnog posjeta potencirala značenje Žirja – kazivao je Barić.
Za predsjednika Savjeta izabran je šibenski publicist i glazbenik Ivo Mikuličin, dok su potpredsjednici proslavljeni košarkaš Željko Jerkov, dekanica Šibenskog veleučilišta Anita Grubišić i već spomenuti Maksim Roman. Intrigiraju i podaci, koji govore da će u radu Savjeta za revitalizaciju Žirja sudjelovati i druga poznata imena poput  svjetski priznatog pijanista Maksima Mrvice, Jadrolinijinog prvaka Ante Mrvice, slavnih žirajskih topnika Željka Baltića i Mira Alića, tršćanskog liječnika dr. Mladena Šare...

 

Iz kategorije: Županija info