Datum objave: 01. Rujan 2016

Poštujte naše znakove: Uoči početka školske godine, pojačan nadzor prometa u blizini škola

Šibenik News
Šibenik News

Skori početak školske godine znači i vrijeme je za provedbu akcije 'Poštuje naše znakove' koja za cilj ima zaštitu djece u prometu i preventivno djelovanje kako bi se spriječilo ugrožavanje njihovih života kao aktivnih sudionika prometa među kojima ima školaraca koji će se po prvi put samostalno naći uz prometnice.

 

- U okviru akcije policijski službenici će održati predavanja i razgovore u svim prvim razredima osnovnih škola, kao i predavanja na prvim roditeljskim sastancima učenika prvih razreda s ciljem upoznavanja djece, a i roditelja s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja djece u prometu, s posebnim osvrtom na obveze korištenja sigurnosnog pojasa, sigurnosne sjedalice i postolja za sjedenje pri prijevozu djece - priopčili su iz Policijske uprave šibensko - kninske. 

 

Roditelji zabrinuti za sigurnost svoje djece prilikom odlaska i povratka iz škole mogu biti sigurni jer će policijski službenici pojačano pokrivati prilazne ceste, ulice i raskrižja u blizini škola, posebice u vrijeme početka i završetka nastave.

 

- Omogućavajući time nesmetan i što sigurniji dolazak djece u školu kao i odlazak iz škole, kao i dosljedno poduzimanje svih zakonom propisanih mjera prema vozačima koji čine prometne prekršaje, a posebno prekršaje nepoštivanja prednosti prolaska pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu i nepropisno parkirana i zaustavljena vozila u zonama škola - poručuju iz Policijske uprave.

 

Ovake akcije važne su zbog statističkih podataka prikupljenih na području Šibensko - kninske županije tijekom protekle godine u kojima stoji da je u prometnim nesrećama sudjelovalo čak 73 djece od čega 55 kao putnici, 12 kao pješaci, a bilo ih je i u ulozi vozača, njih šestero. 

 

- Od navedenog broja djece u prometnim nesrećama dvoje djece je smrtno stradalo, sedmero djece zadobilo je teške, a 24 djece lake tjelesne ozljede - doznajemo.

 

U policijskoj statistici stoji i ovo: od ukupnog broja nastradale djece najviše ih je stradalo u svojstvu putnika 15 (2 smrtno, 2 teške tjelesne ozljede, 11 lake tjelesne ozljede) zatim pješaka 12 (4 teške tjelesne ozljede, 8 lake tjelesne ozljede) i vozača 6 (1 teške tjelesne ozljede, 5 lake tjelesne ozljede). Od stradale djece u svojstvu putnika, najviše ih je stradalo u svojstvu putnika u osobnim automobilima 14 (2 smrtno, 2 teške tjelesne ozljede, 10 lake tjelesne ozljede) dok je 1 putnik na mopedu zadobio lake tjelesne ozljede. Od stradale djece u svojstvu vozača, najviše ih je stradalo u svojstvu vozača bicikla 5 (1 teške tjelesne ozljede, 4 lake tjelesne ozljede) dok je 1 vozač osobnog automobila zadobio lake tjelesne ozljede.  

 

 

Iz kategorije: Županija info