Datum objave: 13. Srpanj 2016

FOTO: Dujić: Objedinit ćemo arheološke lokalitete u jedinstvenu ponudu na turističkom tržištu

Šibenik News
Šibenik News

Ove srijede, 13. srpnja, u Skradinu potpisan je sporazum o međusobnoj suradnji na pokretanju projekta 'Prapovijesne, antičke i srednjovjekovne utvrde skradinskog područja'. Ugovor su potpisali gradonačelnik Skradina, Nediljko Dujić te ravnatelji - Gojko Lambaša ispred Muzeja grada Šibenika i Ante Milošević u ime Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu.

 

Cilj projekta je bolja valorizacija kulturno - povijesne baštine na području Grada Skradina, turistička eksploatacija povijesne ostavštine i razvoj kulturnog turizma na spomenutom području tijekom cijele godine. 

 

Fondovi u okviru Europske unije godišnje dijele financijska sredstva kao podršku projektima poput ovih i upravo u tome Dujić vidi priliku da europskim novcem radi na razvoju skradinskog područja.

 

- Sporazumom se Grad Skradin obvezuje da snosi sav financijski teret budućeg projekta. Nama je cilj da imamo advekvatnu pomoć struke, da imamo vanjske suradnike i da pripremimo projektni zadatak temeljem čega ćemo se prijaviti na fondove iduće godine. Nakon te faze, krajnji cilj da kroz sredstava koja ćemo možda dobiti počnemo ulagati u lokalitete. Cilj je objediniti sve lokalitete na području Grada Skradina i ponuditi ih kao jedinstvenu ponudu na tržištu. ovo nije projekt koji će se raditi pola po pola godine, nego projekt koji će trajati - napomenuo je Dujić, dodajući da se kroz projekt svake godine mora događati nešto pozitivno na području županije. 

 

- Važno je 'ubrati' sredstava i uložiti ih u lokalitete, nikako ih potrošiti na nešto treće - poručio je prvi čovjek Skradina s čim bi se možda složio i otac arheologije u Hrvata, fra Lujo Marun čiji korijeni potječu upravo iz Skradina.

 

Valja dodati i to da je svojedobno na inicijativu arheološkog tandema, kustosa Muzeja grada Šibenika, Željka Krnčevića i ravnatelja Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, Ante Miloševića potpisan ugovor o suradnji dvaju muzeja što je svakako svojevrsni presedan u hrvatskim kulturnim krugovima.

 

Sporazum o uskoj suradnji splitskog i šibenskog muzeja pokazao se plodonosnim te kao takav predstavlja primjer drugim institucijama u Hrvatskoj. 

 

 

Piše:Snježana Klarić

Autor naslovne fotografije: Željko Krnčević

Iz kategorije: Županija info