Datum objave: 08. Srpanj 2016

Šibenčanin Damir Barišić predvodi Krila Oluje u povijesnom nastupu na mitingu Air Tattoo nedaleko Londona

Šibenik News
Šibenik News

Krila Oluje, akrobatska grupa Hrvatskog vojnog zrakoplovstva pod vodstvom pukovnika, Šibenčanina Damira Barišića, trenutačno se nalazi u Zrakoplovnoj bazi u Fairfordu u Ujedinjenom Kraljestvu gdje će tijekom vikenda sudjelovati na Royal International Air Tattoou (RIAT).

 

Riječ je o međunarodnom aeromitingu koji je na glasu kao najprestižnija i najveća svjetska vojna zrakoplovna manifestacija po broju sudionika zbog čega je ušla u Guinessovu knjigu rekorda 2003. godine kada je u aeromitingu sudjelovalo 535 zrakoplova. 

 

Iako su sudjelovali u nizu sličnih manifestacija u inozemstvu, ovo je prvi put da će Krila Oluje sudjelovati upravo u spomenutom aeromitingu. Već nakon prvog probnog leta, za pukovnikovu ekipu stigla je pohvala od strane Andyja Armstronga, generalnog direktora poduzetničkog dijela Humanitarne zaklade Kraljevskog zrakoplovstva.

 

- Air Tattoo timu uvijek je drago kad podužoj listi zemalja sudionica možemo dodati još jednu, a sudjelovanje Hrvatske ove godine svakako će biti vrhunac showa. Ne samo da će im ovo biti prvi put da nastupaju u Velikoj Britaniji već je ovo prvi put uopće da se neki hrvatski tim pojavljuje ovdje. Zbog toga sam siguran kako će biti toplo primljeni jednom kad se spute s neba - kazao je Armstrong.

 

Vođa akrobatske grupe i zamjenik zapovjednika Eskadrile aviona pukovnik Damir Barišić, rodom iz Krešimirovog grada, svojedobno je na predstavljanju programa nastupa za tekuću godinu kazao kako novi naraštaji pilota zaslužuju priliku.

 

- Mladi piloti apsolutno zaslužuju povjerenje i poštovanje. Uvježbali su vrlo zahtjevne elemente po kojima je i grupa svrstana u sam vrh svjetskog akrobatskog letenja. Treba im i dalje pružiti priliku, a uloga nas starijih i iskusnijih pilota je voditi ih, usmjeravati i biti potpora, a sutra su oni sposobljavati nove naraštaje vrhunskih vojnih pilota - kazao je Šibenčanin.

 

Egzibicije aviona iz skupine Krila Oluje zadnji put u Hrvatskoj promatrali smo na nebu ponad Šibenika kada su sudjelovali u programu zatvaranja Međunarodnog dječjeg festivala što je ujedno bila njihova posljednja priprema pred nastup u britanskoj zračnoj bazi desetak kilometara udaljenoj od Londona. 

 

 

 

 

Iz kategorije: Županija info