Datum objave: 28. Lipanj 2016

Ni turska serija ni Igre prijestolja: Oduševljenje legendom i izgledom rogozničkog Zmajevog oka

Šibenik News
Šibenik News

Ljepotice, hrabri junaci, spletke, prevare i strastvena ljubav. Najava za još jednu tursku sapunicu? Plus zmajevi. Najava za Igru prijestolja? Plus svemirci! Nije riječ o najavi za novu seriju, već o pričama koje se vežu uz jezero Zmajevo oko, koje se nalazi upravo u Hrvatskoj, preciznije, u Rogoznici.

 

Ovo nadnaravno jezero, na površini pet stupnjeva hladnije nego na dnu, ponekad ključa i mijenja svoju boju, a ako se pitate zašto, odgovor se nalazi u njegovom imenu - na njegovom dnu spava zmaj. Njegovo obitavanje na dnu jezera je rezultiralo, naravno, brojnim teorijama o tome kako je dospio tamo - teorijama koje poneki skeptici nazivaju samo legendama.

 

Najpoznatija je ona o braći koja su posjedovala zemlju na kojoj se danas nalazi jezero, pri čemu postoje razne verzije priče te se ponekad govori o tri brata, a ponekad jedan brat misteriozno nestane. Ovakve nedosljednosti su razumljive jer nitko tko je poznavao braću i svjedočio trenutku kad se zmaj pojavio, danas, nažalost, nije živ. No u svakom slučaju, riječ je o braći i to je najvažnije.

 

Dakle, jedna od verzija govori o tri brata čiji je otac preminuo te su naslijedili vrlo plodnu zemlju čiji je usjev svake godine bio neopisivo plodan i koju su trebali pošteno podijeliti među sobom. Međutim, kako to obično biva, jedan od braće je bio slijep, dok su druga dvojica bila pokvarena, te su odlučili prevariti slijepog brata i dodijeliti mu samo komad suhe zemlje (jer ju on ionako nikad neće vidjeti). Srećom, vjerojatno baš zato što je izgubio jedno osjetilo, njegova ostala osjetila su se pojačala te je slijepi brat uspio nanjušiti prevaru.
Stoga im je rekao: 'Ako niste pošteno podijelili zemlju, zemlja će se otvoriti i naša polja će potonuti u vodu, a iz vode će iskočiti zmaj i progutati vas.'

 

Nije poznato kako su braća točno reagirala na njegovu izjavu, no vjerojatno je da su se u tom trenutku samo posprdno nasmiješila, prije nego je pokradeno tlo pod njihovim nogama zadrhtalo, a zemlja se raspukla i iz nje se izdigao zmaj golemih snažnih krila. Zmaj je progutao nepoštenu braću te se zatim povukao u dubine jezera gdje se, kao što je već spomenuto, nalazi i danas.

 

Kako zmaju nije previše udobno u tako skučenom prostoru, ponekad se rasteže zbog čega se podiže razina vode u jezeru, a tu i tamo svojim dahom otruje sva živa bića u jezeru, dahom čiji se miris zatim osjeti po cijelom mjestu.

 

Smatra se, također, da kad se razina vode u jezeru spusti, zmaj tada napušta jezero i odlazi u potragu za hranom, pri čemu su, naravno, oni koji odsjedaju u Rogoznici, u potpunosti sigurni jer je zmaj, nakon što je pojeo nepoštenog brata, dugo godina štitio Rogoznicu i njene mještane od svih nepoštenih osoba koje bi pokušale osvojiti područje. Tako da…ukoliko imate loše namjere, izbjegavajte Rogoznicu. No s druge strane, ako poznajete nekoga za koga smatrate da vam želi zlo, dovedite ga do jezera…a zmaj će obaviti ostatak.

 

 

Ostatak teksta pročitajte na Punkufer portalu klikom na - putopis.
 

Iz kategorije: Županija info