Datum objave: 17. Lipanj 2016

FOTO:Olujno jugo i iskrenje dalekovoda 'krivo' za požar kraj Skradinskog polja

Šibenik News
Šibenik News

Požar koji je buknio sredinom dana u četvrtak, 16. lipnja, planuo na području Skradina (Žurića brdo) i u jednom trenutku ugrozio kuće Skradinskog polja, lokaliziran je u petak, 17. lipnja, u jutarnjim satima. 

 

- Bilo je raznih situacija, ali najvažnije od svega je da nije bilo štete na objektima što obiteljskim kućama, što gospodarskim. Devedeset i pet posto izgorene površine je borova šuma, a ono malo poljoprivrednog zemljišta što je izgorilo otpada na zapuštene maslinike - kazao nam je Nediljko Dujić, gradonačelnik Skradina koji je cijelu noć bio na terenu sa sedamdesetak županijskih vatrogasaca koliko ih je uz dva kanadera i dva air traktora gasilo požar.

 

Izgorjelo je oko 100 hektara borove šume i niskog raslinja, a do požara je, prema riječima Dujića, došlo zbog obližnjeg dalekovoda.

 

- Jutros smo bili natrag na požarištu i to je još nepotvrđeno, ali prema prvim procjenama krivo je iskrenje dalekovoda zbog jakog juga. Kad puše olujni vjetar, kod dalekovoda dolazi do trenja i iskrenja, a borova šuma lako gori, to svi znamo - objašnjava gradonačelnik Skradina, dodajući da je otegotna okolnost, uz olujni vjetar, bilo i nepristupačno područje zbog čega je vatra u jednom trenutku bila na svega 20 metara od kuća u Skradinskom polju.

 

Žurića brdo, mnogi su primijetili, gori svako toliko, a jedan od razloga zašto je to tako, Dujić vidi u neodržavanju protupožarnih puteva, a zašto je tomu tako, pak, Dujić kaže da je to pitanje za Hrvatske šume koje gospodare tim područjem.

 

- Jedini prohodni put na tom dijelu je onaj koji redovito održava Grad Šibenik. Da se održavaju i drugi putevi, šteta bi bila daleko manja - kaže nam Dujić. 

 

 

 

Piše: Snježana Klarić

Iz kategorije: Županija info